All season gume – da ili ne?

All season gume
Napisano: avgust 12, 2024

Dosadilo vam je menjati gume po sezonama – kupovati letnje pred kraj zime i razmišljati o zimskim kada počnu padati temperature? Jednom kupovinom želite izbeći česta menjanja i stvoriti nove navike sa all season gumama

All season ili gume za sve sezone pružaju komfor u kom vozači ne razmišljaju kakvi su vremenski uslovi, i da li su na točkovima prave gume u momentu kada se smenjuju kiša, sunce, grad, susnežica ili sneg. Jednostavno, ove gume su dizajnirane tako da isprate kako visoke letnje temperature, tako i pojavu snega na putevima. Gume za sve sezone su uzele najbolje karakteristike od zimskih i od letnjih, i namenjene su za sva četiri godišnja doba.

Onima koji prvi put žele da kupe gume za sve sezone odmah se nameće pitanje da li vredi uložiti novac u ovaj tip guma i da li zaista all season gume mogu da isprate sve vremenske uslove.

Sve veće interesovanje za ovim tipom guma je posledica i promenjene klime na našim prostorima, gde smo svedoci blagih zima. Velikih snežnih nanosa skoro da i nema poslednjih godina, ili su prisutni samo dan-dva, pa tokom zime prevladavaju umerene temperature, čak i iznad prosečne. Zbog toga mnogi vozači razmišljaju o all-season guma i praktičnosti koju one donose.

Kroz ovaj tekst potrudićemo se da vam pojasnimo sve detalje i nejasnoće oko all season guma, kako bi vam olakšali kupovinu novih pneumatika za svog omiljenog četvorotočkaša.

Auto gume

Šta su zapravo all season gume?

All season gume ili gume za sve sezone su napravljene da pruže najbolje performanse u različitim vremenskim uslovima – od vožnje na suvim i toplim putevima, do vožnje na mokrom, klizavom i hladnom asfaltu. Prvobitno ideja je potekla od kompanije Goodyear koja je 1977. godine prva na svetu lansirala ovaj tip gume.

Dizajnirane su da budu svestrana opcija tokom cele godine, i to za vozače koji često na svojim relacijama iskuse različite vremenske uslove, ali ipak ne nailaze na ekstremne zimske temperature i snažne vejavice. Osnovna ideja sa all-season gumama je da ponude praktično, jedinstveno rešenje koje će vozačima eliminisati potrebu da menjaju gume shodno godišnjim dobima.

Hajde da vidimo njihove osnovne karakteristike:

Sastav gazećeg sloja all season guma

  • Gumena smeša korišćena u all season gumama je formulisana da održava fleksibilnost u širokom rasponu temperatura, osiguravajući adekvatno prijanjanje i efikasno upravljanje vozilom, kako u toplijim tako i u hladnijim uslovima. Najbolje allnseason gume imaju sastav koji ostaje dovoljno mekan na niskim temperaturama da pruži adekvatno prianjanje, ali dovoljno čvrst na visokim temperaturama radi izdržljivosti. 

Ako ih poredimo sa zimskim i letnjim reći ćemo sledeće: letnje gume gube na fleksibilnosti i postaju tvrde kada je temperatura između 4 i 7 stepeni Celzijusa. Zimske gume su dizajnirane za surovije zimske uslove i izdržavaju temperature daleko ispod 0 stepeni Celzijusa bez da postanu krhke. Ali, zimske gume postaju mekane i brzo se troše na temperaturama iznad 7 stepeni Celzijusa.

Dizajn šare all season guma

  • Gume za sve sezone imaju složeniju šaru gazećeg sloja nego što je to slučaj sa letnjim gumama. Imaju dosta sitnih proreza (sipes), kako vodoravnih, tako i dijagonalnih. To pomaže u obezbeđivanju prijanjanja na mokrim putevima i niskom snežnom pokrivaču, kao i pri raspršivanju vode kako bi se sprečio akvaplaning i održavanju stabilnosti u suvim uslovima. Letnje gume generalno imaju pliće kanale za poboljšanu čvrstoću gazećeg sloja i prijanjanje dok zimske gume često imaju dublje kanale.

Dubina i trošenje gazećeg sloja all season guma

  • Najčešće imaju umerenu dubinu gazećeg sloja koja balansira potrebu za evakuacijom vode kako bi se sprečio akvaplaning i dovoljno kontakta površine za suvo prijanjanje. Trošenje gazećeg sloja all season guma dizajnirano je da obezbedi dug život pod normalnim uslovima vožnje kroz različita godišnja doba.

Koja je oznaka za all season gume?

  • Svaka all season guma ima oznaku A/S, natpis all-season ili Universal, i jasno je da se radi o gumi za sve sezone. Nemojte da vas zbuni što neke all season gume imaju i oznaku M+S – to samo znači da mogu da se koriste tokom vožnje po blatu (Mud) i snegu (Snow), jer su ispunili standarde za to. Ako zimska guma ima oznaku M+S to ne znači da je all season, što je najčešće zbunjivalo građane.
Šare auto gume

Koje su prednosti all season guma?

Kupovinom all season guma uverićete se da ste dobili gume vrlo pristojnih performansi, naravno ako kupujete od proverenih i respektabilnih brendova u svetu auto guma. Ove gume su kreirane da budu svestrane i fleksibilne tokom cele godine.

Evo šta su njihove prednosti:

  • Svestranost tokom čitave godine: Dizajnirane su da pružaju performanse u različitim uslovima, uključujući suve puteve, mokre puteve i lagani sneg. Ova svestranost čini ih pogodnim izborom za vozače koji doživljavaju umerene promene vremena tokom godine i žele da izbegnu muku menjanja između letnjih i zimskih guma.

  • Isplativost: Ulaganje u set guma za sve sezone može biti ekonomičnije na duže staze. Umesto kupovine i letnjih i zimskih guma, gume za sve sezone služe kao rešenje dva u jednom koje može dobro da se nosi sa većinom uslova vožnje. To vam štedi troškove kupovine dva seta guma i potencijalne troškove skladištenja seta koji se ne koristi.

  • Trajnost: Mnoge gume za sve sezone su inženjerski dizajnirane za duži vek trajanja gazećeg sloja. Budući da su dizajnirane da se nose sa nizom uslova, njihovi uzorci gazećeg sloja i smese su uravnoteženi da odole habanju u različitim okruženjima. To može dovesti do dužeg veka trajanja u poređenju sa specijalizovanijim gumama, koje se mogu brže trošiti ako se koriste van njihovih optimalnih uslova. Određena ispitivanja su pokazala da to može biti oko 96.000 kilometara ako se ove gume dobro održavaju.

  • Praktičnost: Ne treba potcenjivati muku promene guma sa promenom godišnjih doba. Gume za sve sezone eliminišu tu potrebu, nudeći rešenje “postavi i zaboravi”. Ova praktičnost je posebno vredna za one koji možda nemaju prostor za skladištenje dodatnog seta guma ili vreme i resurse da dva puta godišnje posete vulkanizera radi zamene sezonskih guma.

  • Dovoljno dobra trakcija i performanse: Iako gume za sve sezone možda ne mogu da se porede sa vrhunskim performansama specijalizovanih letnjih ili zimskih guma u njihovim respektivnim optimalnim uslovima, pružaju dobar balans trakcije i upravljanja za svakodnevnu vožnju. Njihovi uzorci gazećeg sloja su dizajnirani da izbacuju vodu i odole akvaplaningu, dok istovremeno pružaju dovoljno prijanjanje za lagani sneg i ledeni uslovi. Imaju dobru trakcija čak i ispod 7 stepeni Celzijusa.

  • Bezbednost: Za regione gde ekstremni vremenski uslovi nisu stalna pretnja, gume za sve sezone nude sigurnu i pouzdanu opciju. Dizajnirane su da pružaju adekvatnu bezbednost na putu u širokom rasponu vremenskih uslova i temperatura, obezbeđujući stabilnost i kontrolu za prosečnog vozača.

  • Namenjene su različitim tipovima vozila – putnički automobli, SUV-ovi, kombiji…

Auto gume

Koje su mane all season guma?

Iako gume za sve sezone nude praktično, svestrano rešenje, one takođe dolaze sa određenim nedostacima:

  • Kompromitovane performanse u ekstremnim uslovima: Gume za sve sezone su dizajnirane da pružaju adekvatne performanse u širokom spektru uslova, ali ova svestranost dolazi po cenu optimizovanih performansi u određenim ekstremnim uslovima. U ekstremnim zimskim uslovima, one ne mogu da se porede sa prijanjanjem i trakcijom specijalizovanih zimskih guma. Slično tome, u toplim, suvim uslovima, ne mogu da pruže isti nivo performansi kao letnje gume.

  • Smanjena trakcija na snegu i ledu: Iako su gume za sve sezone sposobne da se nose sa laganim i raskvašenim snegom, njihove performanse znatno opadaju pri jačem i na ledu u poređenju sa zimskim gumama. To je zato što im nedostaju dublji kanali i oštrice specifično dizajnirane za kretanje kroz sneg i prijanjanje za ledeni teren.

  • Duži put kočenja: Zbog svog univerzalnog dizajna šare, gume za sve sezone mogu imati dužu putanje kočenja na mokrim i snegom pokrivenim putevima u poređenju sa sezonskim gumama. To bi potencijalno moglo povećati rizik od nesreća u kritičnim situacijama.

  • Habaju se brže na visokim temperaturama: Gume za sve sezone su napravljene od smeše gazećeg sloja koja je namenjena da fleksibilna u širokom rasponu temperatura. Međutim, na vrlo visokim temperaturama, ova smeša se može brže trošiti od tvrđe smeše letnjih guma, dovodeći do kraćeg veka trajanja u takvim uslovima.

  • Manje efikasna potrošnja goriva: Dizajn šare guma za sve sezone, koji ima za cilj da pruži prijanjanje u različitim uslovima, takođe može dovesti do povećanog otpora kotrljanja. Veći otpor kotrljanja znači da motor vozila mora više da radi da bi se vozilo kretalo napred, potencijalno smanjujući efikasnost potrošnje goriva u poređenju sa specijalizovanijim gumama koje su optimizovane za specifične sezone i uslove vožnje.

  • Nisu najbolje za vozila visokih performansi: Za vozače visokoperformansnih vozila koji traže najbolje mogućnosti skretanja, ubrzanja i maksimalne brzine, gume za sve sezone možda nisu najbolji izbor. Ove gume su dizajnirane za opštu upotrebu i možda neće pružiti precizno rukovanje i odziv koji traže vozači performansi.

Zaključak

Iako all season gume nude praktično rešenje za mnoge vozače, važno je biti svestan njihovih ograničenja. Ne pružaju isti nivo prijanjanja i performansi na dubokom snegu i klizavom ledu kao specijalizovane zimske gume, niti nude optimizovano rukovanje i preciznost letnjih guma tokom vrelih letnjih dana. Umesto toga, postižu ravnotežu, dobro se ponašaju u širokom spektru uslova, ali ipak ne tako dobro pri ekstremnim vremenskim uslovima.

All season gume će se puno više trošiti na vrelom asfaltu nego letnje, a ne prijaju im ni surovi zimski uslovi. Smatraju se dobrim izborom za gradsku vožnju, ili za vozače koji ne prelaze puno kilometara niti traže maksimum performansi.

All season gume su napravljene za vozače koji traže gumu „za sve prilike“, i koja može da se nosi sa različitim uslovima puta udobno i sigurno, bez muke oko sezonskih promena guma. Međutim, za one koji žive u regionima sa ozbiljnim zimskim uslovima, prelazak na zimske gume tokom hladnijih meseci možda je i dalje najbolji izbor za maksimalnu sigurnost i performanse.

Česta pitanja

Odgovor: All-season gume mogu biti ekonomične za vožnju u mestima sa umerenim klimama, jer eliminšu potrebu za više setova guma za različite sezone, smanjujući početne troškove kupovine i potrebeu za skladištenjem. Međutim, u područjima sa teškim zimama ili izuzetno toplim letima, bolje performanse i sigurnost sezonski specifičnih guma mogu nadmašiti praktičnost i uštedu koju pružaju all-season gume. Osim toga, korišćenje odgovarajućih guma za svaku sezonu takođe može produžiti vek trajanja svakog seta, potencijalno nudeći bolje dugoročne uštede.

Odgovor: Iako su i all-season gume i gume za sve vremenske uslove dizajnirane za upotrebu u raznim vremenskim uslovima, gume za sve vremenske uslove su inženjerski napravljene da se bolje nose sa teškim zimskim uslovima nego all-season gume. Gume za sve vremenske uslove nose simbol tri planinaska vrha i snežne pahulje, što ukazuje da su prošle specifične testove performansi na snegu. All-season gume, s druge strane, su pogodnije za regione sa blagim promenama vremena i možda neće imati tako dobre performanse na velikom snegu i klizavom ledu

Odgovor: Trajanje all-season guma može varirati u zavisnosti od kvaliteta gume, vozila, navika u vožnji i održavanja. U proseku, all season gume mogu trajati između 80.000 i 100.000 kilometara uz pravilnu negu, uključujući redovne rotacije, provere poravnanja i održavanje ispravnog pritiska u gumama.

Odgovor: Da, gume za sve sezone su dizajnirane da se koriste tokom cele godine u regionima sa umerenim vremenskim obrascima. Nude uravnotežene performanse na mokrim i suvim putevima, i na laganim snegom, eliminšući potrebu za sezonskom promenom guma.

Odgovor: Gume za sve sezone su dizajnirane da se nose sa širokim spektrom uslova, uključujući blagu zimsku vremensku prognozu. Međutim, možda neće imati tako dobre performanse u teškim zimskim uslovima sa velikom količinom snega i leda kao zimske gume. Imaju umerenu dubinu šara i gumenih smesa izbalansiranih za blagu hladnoću, ali nedostaju im specijalizovane karakteristike zimskih guma, kao što su duboke šare i oštrice za optimalno prijanjanje na ledu i dubokom snegu.

Go to Top