Kad se stavljaju zimske gume – Šta kaže zakon u Srbiji?

Zimske gume
Napisano: oktobar 9, 2024

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja u Srbiji, zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila. Ova odredba važi sve dok na kolovozu ima snega, leda ili poledice. Međutim, ukoliko su putevi suvi i nema zadržanog snega ili leda, tolerancija postoji, te je dozvoljeno voziti i sa letnjim gumama. 

Zato na najčešće postavljeno pitanje “Da li su obavezne zimske gume ako nema snega?” sledi odgovor – NISU!

Iako zakon ne zahteva obaveznu upotrebu zimskih guma u suvim uslovima, stručnjaci preporučuju da se zimske gume ipak koriste i tada, naročito kada temperatura padne ispod 7 stepeni Celzijusa. Zašto je to tako? Zato jer letnje gume počinju da gube svoje najvažnije funkcije na temperaturama ispod 7 °C, posebno prijanjanje, što direktno utiče na bezbednost vožnje.

Svedoci smo da zima može biti suva, sa malo snega i poledice, ali sa niskim temperaturama. U takvim situacijama, iako nema snega, zimske gume su i dalje efikasnije, jer su izrađene od specijalne smeše koja ostaje fleksibilna na niskim temperaturama. To omogućava bolje prijanjanje i kraći zaustavni put, što je ključno za bezbednost.

Koja je obavezna zimska oprema za motorna vozila u Srbiji?

Kada krenete u kupovinu novih zimskih guma ili postavljate one od ranije, znajte da morate da imate četiri zimske gume sa oznakom M+S (MS, M-S ili M&S) i sa minimalnom dubinom šare od 4 milimetra. Takođe, zimska oprema uključuje i lance za sneg, koje ćete korisiti na deonicama gde je njihova upotreba označena saobraćajnim znakom.

Što se tiče vozila M2, M3, N2 i N3 set obavezne zimske opreme podrazumeva i posedovanje lopate, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Važna napomena: 

  • Zimske gume ne smeju imati klinove.

  • U naseljenim mestima, vozila nisu obavezna da imaju lance.

  • Ako na putu ima snega, leda ili poledice, vozila bez zimskih guma smatraju se tehnički neispravnim.

Zašto je važno da se poseduju zimske gume?

Zimske gume su specijalno proizvedene za vožnju po hladnom vremenu. Karakteriše ih drugačija smeša od letnjih guma, koja im omogućava da ne postanu previše tvrde na niskim temperaturama, čime se poboljšava prijanjanje za put i skraćuje zaustavni put prilikom kočenja

Osim toga, zimske gume imaju poseban dezen šare koji bolje odvodi vodu i sneg, smanjujući rizik od proklizavanja.

Npr. ako vozite po snegu pri brzini od 50 km/h zaustavni put sa zimskim gumama je 28,2 metra, a sa letnjim 74,6 metara. Jasno je koliko je važan ovaj momenat kako bi se izbegle saobraćajne nezgode.

Zimske gume

Koje su kazne ako nemate zimske gume onda kada uslovi na putu to zahtevaju?

Ako ne posedujete odgovarajuće zimske gume u periodu od 1. novembra do 1. aprila kada su na kolovozu sneg ili led, možete biti kažnjeni. Kazne variraju, a osim novčane, moguće je da vas saobraćajna policija isključi iz saobraćaja dok ne obezbedite odgovarajuće gume.

Kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 RSD, za preduzetnike od 50.000 do 200.000 RSD, a za fizička lica od 6.000 do 20.000 RSD.

Saobraćajne nezgode i (ne)posedovanje ispravnih guma

Ako na putu ima snega, leda ili poledice i nemate propisane zimske gume policija ima pravo da vam naplati kaznu. 

Često se javlja pitanje da li vozaču koji na svom vozilu nema propisanu zimsku opremu zbog toga može biti pripisana odgovornost za izazivanje saobraćajne nesreće, ako se ona desi u zimskim uslovima kada su na kolovozu sneg, led ili poledica – odgovor je NE, rečeno je u prilogu emisije SAT na RTS-u emitovane na jesen 2023. godine.

Ako na svom vozilu niste imali zimske gume, a učestvovali ste u saobraćajnoj nezgodi koju je neko drugi izazvao, vi možete eventualno da platite kaznu što niste imali propisanu opremu. Ta činjenica neće nikako uticati na određivanje krivice za nezgodu. Svu pričinjenu materijalnu i nematerijalnu štetu platiće osiguravajuća kuća izazivača nezgode.

Međutim, šta ako ste skrivili saobraćajnu nezgodu po snegu, ledu ili poledici, a niste imali propisanu zimsku opremu? Da li će okrivljeni da isplati sav iznos štete koju je njegovo osiguranje isplatilo oštećenima. Na ovo pitanje ni sama osiguravajuća kuća nisu imala jedinstven odgovor. Neki smatraju da to može biti osnov za regresiranje, a drugi smatraju da bi to teško bilo dokazati na sudu, istaknuto je u SAT-ovom TV prilogu.

– Šteta nastala zbog loših guma ili neodgovarajućih po propisima, može biti regresirana isključivo ukoliko je u uzročno-posledičnoj vezi sa samom saobraćajnom nezgodom. Znači, da je do nezgode došlo zbog tehničke neispravnosti vozila, jer tehnička neispravnost vozila jeste osnov gubitka prava osiguranja. U praksi, što se tiče samih guma, nismo imali uspešne regresije po tom pitanju isključivo zbog toga što nemamo dokaza da je došlo do te štete. Jako je teško da veštaci ustanove tu uzročno-posledičnu vezu, ako imate sneg na putu, nemate tragove, pa je pitanje da li je do nezgode došlo zbog nepažnje vozača ili zbog neadekvatnih guma. To će teško da ustanovi i bilo koji sudski veštak, jer nema nikakve dokaze – rekao je svojevremeno za emisiju SAT Dragan Mišović iz Wiener Stadtische osiguranja.

Konačnu odluku donosi sud, ali je mogućnost regresiranja isplaćene štete na vozilu izazivača nezgode kod koga nisu bile adekvatne zimske gume zapravo samo teoretska, zaključeno je u ovom TV prilogu.

Zaključak

zimske gume

Zakonske procedure su jasne – zimske gume su obavezne na automobilima od 1. novembra do 1. aprila, kad na putu ima snega, leda ili poledice. Ukoliko su putevi suvi i prohodni, postoji tolerancija ukoliko vozite sa letnjim gumama, i neće biti kazne.

Stručnjaci, ipak, preporučuju da u ovom periodu uvek imate zimske gume, jer vremenski uslovi znaju da se promene za samo nekoliko sati. Zato, nabavite na vreme zimske gume, kompletirajte set od 4 gume i kod vuklanizera proverite njihovo stanje.

Zimske gume obično traju pet do šest sezona, pa ako je došlo vreme za menjanje, ne oklevajte, jer je bezbednost na putu prioritet. Na našem Blogu čitajte i poseban tekst o tome koliko traju zimske gume i kako im se produžava trajanja.