Koja je razlika između 4K i 8K rezolucije televizora?

Televizor 4K
Napisano: avgust 8, 2024

Već odavno nam je jasno da se tehnološki svet neverovatnom brzinom menja iz meseca u mesec, pa više nije pitanje kada očekivati sledeću inovaciju ili apdejt, već šta nam to uzbudljivo donose poboljšanja određenih funkcionalnosti i koliko će nam olakšati, ulepšati ili ubrzati svakodnevicu. 

Ako se fokusiramo na oblast televizora, od svake sledeće inovacije očekujemo kvalitet slike kao nikada do sada. Jasnoća slike i ekspolozija boja i te kako se primete kod ekrana sa različitim performansama, pa je iskustvo gledanja značajno drugačije kada se pređe na sledeći nivo.

Brzina kojom dolaze inovacije unosi konfuziju, pa su mnogi od nas nesigurni kada dođe na red odluka o kupovini televizora i šta sve treba uzeti u obzir. U ovom tekstu donosimo detalje o 4K i 8K rezoluciji televizora i kakve su razlike među njima, jer je sve aktuelnije pitanje šta se može očekivati od jedne, a šta od druge. 

Šta je zapravo rezolucija ekrana?

Rezolucija ekrana kod televizora se odnosi na broj piksela koji čine sliku na ekranu. Pikseli su sitne tačkice koje sadrže boje, i kada se spoje zajedno, formiraju sliku koju vidimo. Rezolucija određuje koliko ima piksela po širini i visini ekrana.

Što je više piksela, slika je detaljnija i oštrija. 

Rezolucija se obično izražava kao proizvod broja piksela po horizontalnoj i vertikalnoj osi. Na primer:

  • HD (720p): 1280 x 720 px
  • Full HD (1080p): 1920 x 1080 px
  • 4K (UHD): 3840 x 2160 px
  • 8K: 7680 x 4320 px

Upravo je lansiranje televizora sa 4K i 8K rezolucijom donelo revoluciju u TV industriji, pa mnogi potrošači i dalje nisu sigurni šta mogu očekivati, i šta zapravo ove rezolucije donose kao novitet u gledanju TV sadržaja.

Televizor visoke rezolucije

4K rezolucija – oštra i detaljna slika

4K televizori imaju rezoluciju od 3840 x 2160 piksela, odnosno 3840 piksela horizontalno i 2160 piksela vertikalno. Jednostavnom računicom to izađe na više od 8 miliona piksela, ili četiri puta veći broj piksela od punog HD (1080p) TV-a.

Kako onda možete da vidite razliku u kvalitetu slike? Npr. ako uporedite kvalitet slike na tradicionalnom Full HD televizoru od 65 inča sa 4K UHD televizorom iste veličine, primetićete razliku u broju piksela na ekranu. Kod 4K televizora, pikseli su manji u poređenju sa onima na televizorima niže rezolucije iste veličine, pa ćete uživati u gledanju izbliza bez uočavanja pojedinačnih piksela.

Sa ovako velikim brojem piksela imaćete oštriju i jasniju sliku na TV-u. Slike su na 4K televizorima izrazito jasne, što se primeti i u scenama sa brzim pokretima. Kako se to postiže? Jednostavno, svaki piksel je manji i može prikazati više detalja. Rezultat je vidljiv: slika je izrazito detaljna i realna pa imate osećaj kao da gledate kroz prozor.

Aktuelni su mnogi 4K sadržaji, pa vam neće biti dosadno i imaćete na pretek kvalitetnog sadržaja za gledanje. Može se reći da je 4K sadržaj svuda oko nas. Većina glavnih streaming servisa, kao što je npr. Netflix, nudi 4K filmove i serije.

Osim toga, i proizvođači televizora se utrkuju ko će ponuditi bolje modele sa 4K rezolucijom.

4K i UHD  – da li je to isto?

Dešava se zabuna među potrošačima, jer mnogi brendovi 4K i UHD smatraju jednakim terminima, što je i tačno. 4K i Ultra HD (ili UHD) imaju potpuno istu rezoluciju – 3840 x 2160.

UHD znači ultra visok kvalitet slike, a 4K rezolucija je vrsta UHD rezolucije. Kod nekih brendova se često pojavljivala oznaka UHD 4K TV, pa se vremenom to svelo samo na 4K da bi bilo jednostavnije i lakše. 

Šta znači 8K rezolucija u televizorima?

Nivo više od 4K je naravno 8K televizor, sa rezolucijom od 7680 x 4320 piksela ili više od 33 miliona piksela. To je, kao što se može lako izračunati, četiri puta više piksela nego na 4K televizoru. 

Prvi 8K televizor predstavljen je na sajmu CES 2013. godine u Las Vegasu, a prvi put u komercijalnoj prodaji našao se 2015. godine.

Šta nam onda donose televizori sa ovako velikom rezolucijom? Očekujte još oštriju i detaljniju sliku u odnosu na 4K. Nemojte se iznenaditi što će vašem oku razlika između 4K i 8K biti teško primetna, pogotovo ako se radi o manjim ekranima, ili ako gledate TV sa veće udaljenosti. To je zato što ljudsko oko vidi samo određen broj detalja. 

Kako biste zaista doživeli 8K rezoluciju, trebalo bi da sedite jako blizu uređaja, ili da nabavite dovoljno veliki televitor, a u najboljem slučaju da se spoje obe opcije.

Svakako, 8K rezolucija je i te kako moćna kod velikih ekrana, a o iskustvu gledanja da i ne govorimo. Neki će reći da je utisak kao da se radi o virtuelnoj realnosti.

Razlike u 4K i 8K rezoluciji

4K i 8K televizori – glavne razlike

Svakako da je prva razlika ove dve rezolucije u broju piksela, jer ih 8K ima četiri puta više, pa je slika oštrija i detaljnija. Pikseli na 4K ili 8K televizorima su toliko mali da su blizu granice onoga što ljudsko oko može da razlikuje. Međutim, ako neki sadržaj budete gledali na velikom ekranu ili sednete jako blizu, razliku ćete ipak videti. Oštrina kod 8K televizora je impresivna!

Sledeći element koji unosi razliku tiče se sadržaja koji može da se gleda na 4K i 8K. U tom slučaju sada 4K ima prednost, jer filmovi i serije koji se snimaju u ovoj rezoluciji su dostupniji, a sadržaj snimljen u 8K i dalje je ograničen. Sada čak i ako imate 8K televizor njegov potencijal neće moći maksimalno da se iskoristi jer nema toliko sadržaja snimljenog u ovoj rezoluciji. 

Infrastruktura potrebna za emitovanje 8K sadržaja i dalje je u razvoju, zato se takav sadržaj danas retko može naći u filmskoj i TV industriji. 8K video traži znatno veću propusnost podataka u odnosu na 4K.

Treća stavka koja unosi razliku jeste i cena – 8K televizori su dosta skuplji od 4K. Značajno veća cena je rezultat skupe tehnologije i što ona nije široko rasprostranjena. Kako tehnologija bude popularnija. Kako televizori sa ovom tehnologijom budu popularniji za očekivati je i da cene padaju, pa će biti dostupniji velikoj grupi potrošača. 

4K televizor

Da li kupiti 4K ili 8K televizor?

Odgovor na ovo pitanje kreće najpre od raspoloživog budžeta, jer je značajna razlika u ceni, a računaju se i individualne potrebe i okolnosti. Ako je prostor u kom nameravate da postavite televizor manji, i ako je budžet ograničen, odabir 4K televizora biće prikladno rešenje. Imajte u vidu da ova rezolucija pruža odličan kvalitet, a sadržaj u 4K rezoluciji je ipak široko raspostranjen.

Ako želite imati televizor za sve buduće inovacije u sadržaju, onda 8K opravdava investiciju. Još ako imate veliki prostor i volite izbliza gledati omiljeni sadržaj, 8K TV opravdaće vaša očekivanja.

Savetuje se da pre kupovine razmotrite cenu, dostupnost sadržaja i da li odabrani TV ima potencijala za budućnost koja dolazi. Svakako da bi uvek trebalo imati u vidu i veličinu prostorije i kolika je udaljenost za gledanje.  

Zaključak

Rezolucija je samo jedan od faktor u kvalitetu slike. Osvetljenost ekrana i kontrast (odnos između najsvetlijih i najtamnijih delova slike) su takođe važni za dobar prikaz slike. 

Veća rezolucija omogućava jasnije i oštrije slike, ali je važno razmotriti i druge faktore kao što su osvetljenost, kontrast i tehnologija prikaza za ukupni kvalitet slike na vašem televizoru. Međutim, samo zato što jedan televizor ima veću rezoluciju od drugog, ne znači uvek da će izgledati bolje. Tehnologije poput HDR (High Dynamic Range – visoki dinamički raspon) mogu poboljšati prikaz boja i kontrast, dodajući dubinu i realističnost slici.

Televizor koji ima bolje performanse HDR-a, bolji ukupni kontrastni odnos ili bolji prikaz boja biće pametniji izbor pri kupovini od onog koji ima samo više piksela.

Da li će vaš izbor biti 4K i 8K to će zavisiti od  individualnih potreba, budžeta i drugih okolnosti. 4K su jeftiniji, pružaju i te kako dobar kvalitet i dostupan vam je multimedijalni sadržaj. Za 8K sadržaj ipak ćete morati još pričekati.