Koji materijal baštenskog nameštaja izabrati?

Koji materijal baštenskog nameštaja izabrati?

Napisano: jun 2, 2024

Kupovina baštenskog nameštaja je uzbudljiv i zahtevan proces, jer je potrebno uzeti u obzir više faktora. Ponuda je toliko bogata i raznovrsna, pa je često vrlo teško odlučiti koji je to nameštaj najbolja opcija za tvoje dvorište, terasu ili balkon. Ali, ova kupovina nije bauk. Naprotiv, kad znate da predstoji sezona uživanja na otvorenom, onda vredi saznati sve o materijalu vaše buduće baštenske garniture ili seta.

Nakon što ste definisali veličinu i dimenzije nameštaja koji bi se uklopio u vaš spoljni prostor, sledeći kriterijum za izbor je vrsta materijala za baštenski nameštaj i čuveno pitanje – za koji materijal se odlučiti?

Nameštaj za spoljni prostor se radi od drveta, metala, ratana-poliratana ili plastike. Svakako da je cilj izabrati onaj materijal kako kasnije ne bi došlo do kajanja zašto ste se odlučili baš za taj. Dvorište, terasa ili balkon su mesta relaksacije i odmora, i zato je važno da izaberete onaj materijal koji će pružiti komfor, kvalitet i izdržljivost na duži period, i naravno da se stilski uklapa u definisani stil vašeg doma.

U ovom tekstu ćemo pojasniti detalje o:

baštenski nameštaj

Baštenski nameštaj od ratana i poliratana

Iako se trendovi uređenja baštenskog prostora stalno menjaju i evoluiraju menjaju, ratan, odnosno poliratan, ponosno zadržavaju svoju popularnost kada je reč o izboru materijala baštenskih garnitura, stolica ili stolova. Razlog leži u fleksibilnosti, praktičnosti, estetici i širokom dijapazonu stilova.

Prirodni ratan: prednosti i mane

Prirodni ratan je organski materijal dobijen od različitih vrsta palmi penjačica, koje se uglavnom nalaze u tropskim šumama Azije, Afrike i Australije. 

Baštenski setovi i garniture od ratana pružaju topao, prirodan i šarmantan izgled. Tekstura i boja (od svetlo do tamno smeđe) mogu se blago razlikovati, dajući svakom komadu nameštaja poseban karakter.

Iako je fleksibilan i relativno izdržljiv, prirodni ratan je manje pogodan za dugotrajnu spoljašnju izloženost. Vlaga, kiša i direktna sunčeva svetlost mogu uzrokovati oštećenja poput pucanja, izbleđivanja i pojave buđi. Zahteva redovnu negu, uključujući čišćenje vlažnom krpom i korišćenje prirodnih ulja za očuvanje njegove elastičnosti i boje.

Ratan je najčešće izbor za baštenske setove i garniture koje će imati zaštitu u vidu tendi i krovova, ili u zastaklenjin terasama.

Poliratan – zašto je dobra zamena ratanu

Veštački ratan je napravljen najčešće od polietilena (PE), ali se mogu koristiti i PVC ili polipropilen (PP). Napravljen je i dizajniran tako da liči na prirodni ratan, ima uniformniju teksturu i kontrolisaniji raspon boja. Savremene tehnike omogućavaju veoma sličan izgled pravom ratanu.

Izuzetno je otporan na spoljašne uslove, uključujući UV zračenje, kišu i temperaturne promene, što ga čini idealnim za upotrebu na otvorenom. Ne puca, ne bledi i ne truli lako. 

Zahteva malo održavanja. Povremeno čišćenje vodom i sapunicom obično je dovoljno da se očuva izgled nameštaja.

metalni baštenski nameštaj

Baštenski nameštaj od metala

Ako želiš baštenski nameštaj koji je lak za održavanje i izdržljiv na duže staze, onda je metal najbolje rešenje. Baštenski setovi od metala pružaju kompaktan, sveden i elegantan izbor, a osim toga ovo je nameštaj koji može dugo da traje i njegova se kupovina i te kako isplati. Izdržljivost je drugo ime za baštenski nameštaj od metala.

Metalni nameštaj za baštu, terase ili balkone priločno je robusniji i teži od drugih materijala, ako se poredi sa ratanom ili plastikom, ali ima svoju estetiku kojoj je teško odoleti. Teško da se male francuske terase mogu zamisliti bez para stolica od gvožđa. Neki prostori kao da ne prihvataju druge materijale, zadržavajući eleganciju i autentičnost.

Uz kupovinu metalnog nameštaje istovremeno razmišljajte o mekanim jastucima i naslonima koje ćete postaviti na stolice ili garniture. Jednoličnost metala možete obogatiti šarenim i zanimljivim printovima na jastucima, a ako želite svedenost i mininimalizan, onda će jednobojni materijali biti pravi izbor.

  • Baštenski nameštaj od aluminijuma je lagan i daje osnovne linije za savremen i moderan dizajn. Aluminijum veoma dobro odoleva vremenskim uslovima i ne zahteva dodatnu zaštitu. Poliesterskih prah može mu pružiti negu i produžiti vek trajanja. Cenovno je najpristupačniji kada govorimo o metalnom nameštaju.

  • Baštenski nameštaj od kovanog gvožđa je težak, ali izdržljiv, i istovremeno vrlo poetičan i romantičan, poput onih u engleskim vrtovima. Od mat crne do nežno bele – mnoštvo je boja i ideja za ulepšavanje spoljašnjeg prostora i kreiranje ušuškane atmosfere

  • Baštenski nameštaj od čelika izdržati surove spoljne uslove, uključujući jake vetrove, teške terete i intenzivnu upotrebu. Zahvaljujući svojoj čvrstini, čelični nameštaj može trajati godinama, često mnogo duže od nameštaja napravljenog od drugih materijala.

    • Hromirani čelik ima visoki sjaj i veoma glatku površinu, što mu daje moderan i stilizovan izgled. Iako hromiranje pruža određeni nivo zaštite od korozije, hromirani čelik može biti podložan ogrebotinama koje mogu dovesti do korozije ispod hromiranog sloja. Takođe, može se zagrejati kada je izložen direktnoj sunčevoj svetlosti, što ga čini manje pogodnim za upotrebu u ekstremno sunčanim područjima. Zahteva redovno čišćenje kako bi se održao sjaj i preventivno zaštitio od korozije.
    • Cinkovani čelik ima mat ili blago sjajnu završnicu, koja može imati grublju teksturu u poređenju sa hromiranim čelikom. Izgled je manje rafiniran, ali pruža rustikalni ili industrijski šarm. Izuzetno je otporan na koroziju i vremenske uslove, što ga čini idealnim za upotrebu u baštenskom nameštaju. Cinkovani sloj efikasno štiti čelik čak i ako dođe do ogrebotina. Zahteva minimalno održavanje.
plastični baštenski nameštaj

Baštenski nameštaj od plastike 

Plastika takođe ima značajnu ulogu u proizvodnji baštenskog nameštaja. Polietilen (PE), polipropilen (PP), polikarbonat (PC) i akril (poznat i kao polimetil metakrilat ili PMMA) nude jedinstvene prednosti za spoljašnju upotrebu. U zavisnosti od vaših specifičnih ciljeva, nameštaj od plastike može biti mudar izbor.

Na primer, nameštaj od polietilena visoke gustine (HDPE) je izdržljiv, otporan na vremenske uslove i nije skup, dok je polipropilen izuzetno otporan na toplotu i hemijsko razlaganje. Polikarbonat otporan na udarce popularan je izbor za one koji traže transparentan estetski izgled, ali je takođe podložan ogrebotinama. Iako akril takođe nudi proziran izgled, nedostaje mu snaga i izdržljivost polikarbonata.

baštenski nameštaj od drveta

Baštenski nameštaj od drveta

Drvo daje prirodno lepotu i vanremenski šarm kada je reč o nameštaju za dvorišta, balkone ili terase. Drveni nameštaj odiše luksuzom bez pretencioznosti, a osećaj topline i intimnosti je zagarantovan kad je reč o ovoj vrsti materijala. Nijanse oker i braon boje drvenog nameštaja, odnosno prirodna lepota drveta upoptuniće baš svaki vrt, dvorište ili terasu. 

Baštenski nameštaj od drveta izrađuje se u vrlo širokom spektur stilova, od rustičnog do savremenog, odgovarajući različitim estetskim preferencijama. Drvo ne apsorbuje toplotu kao metal ili plastika, pa je komforniji za korišćenje tokom letnjih meseci. 

Osim estetske privlačnosti, prednosti baštenskog nameštaja od drveta su trajnost i čvrstina, kao i održivost i udobnost. Ako bismo govorili o manama, onda bi to bila cena, jer je kvalitetan drveni nameštaj skuplji u odnosu na metalni i plastični, a dalje i redovno održavanje, težina (otežano je pomeranje ili preuređivanje), kao i to što je drvo osetljivo na propadanje i štetočine.

Tikovina, kedar, eukaliptus i akacija su pogodne vrste drveta za baštenski nameštaj, jer su otporni na truljenje, štetočine i vlagu. Bor i hrast su manje pogodni, jer je bor sklon truljenju i pojavi insekata, a hrast, iako je trajan, mora stalno da se štito od oštećenja nastala vodom.

Zaključak

Baštenski nameštaj je kruna vaše oaze na otvorenom, zato je potrebno posvetiti pažnju kada birate materijal. To je investicija koja se ne dešava baš svake sezone, iziskuje određeni budžet, a sve kako bi se kreirao prostor za uživanje, relaksaciju i druženje.

Metal, plastika, ratan ili drvo imaju svoje i prednosti i mane, a na vama je da razmotrite shodno raspoloživom budžetu, navikama i estetskim prefrencijama. Trendovi se menjaju jako brzo i dinamično, ali ono što ostaje kao konstanta jeste da se traži kvalitet, trajnost i funkcionalnost.

Nadamo se da smo vam donekle razjasnili ovu temu, a preporučujemo vam da pročitate još tekstova iz ove kategorije na našem Blogu.