Koliko traju zimske gume i kako im produžiti vek trajanja?

zimske gume
Napisano: oktobar 2, 2024

Bilo da već imate zimske gume ili se pripremate da kupite nove javlja se i pitanje koliko zapravo traju zimske gume. Osim bezbednosti koju pružaju na putevima, mnogo je onih koji razmišljaju i koliko je zapravo predviđeno da traju zimske gume, kakav im je vek i kako se može podružiti trajanje. 

S obzirom na to da je kupovina seta guma značajna investicija u budžetu, nije na odmet saznati sve detalje i o životnom veku guma i karakteristikama na koje možda ranije nista obraćali pažnju.

Ovladavanje time kako da maksimalno iskoristite svoje zimske gume u pogledu pređenih kilometara ne samo da vam štedi novac, već i osigurava bezbednost na putu, bez obzira na to koliko su zimski uslovi surovi.

Saznajte šta ćete sve pročitati o trajanju zimskih guma:

Sadržaj

Faktori koji utiču na vek trajanja zimskih guma

Zimske gume su proizvedene tako da traju, i imajući u vidu da se koriste oko 6 meseci tokom godine, nije uobičajeno da se često menjaju. Smatra se da je prosečan životni vek zimskih guma četiri do šest sezona, ali može biti i više, čak do devet.

Koliko je oštra zima i koliko često temperatura bude u oštrom padu, kao i broj kilometara koji pređete, su među prvim faktorima koji utiču na trajnost zimskih guma.

Ostali faktori uticaja su i:

  • Vozačke navike: Agresivnija vožnja smanjuje životni vek zimskih guma, kao i kod svih drugih guma. 

  • Pravilno skladištenje: Kada nisu u upotrebi, preporučljivo je da se zimske gume skladište na hladnom, suvom mestu, dalje od direktne sunčeve svetlosti, jer će to sprečiti starenje.

  • Održavanje pritiska u gumama: Redovno proveravanje i održavanje pravilnog pritiska u gumama je vrlo poželjno kako bi se postiglo ravnomerno habanje.

  • Uslovi na putu: Česta vožnja po neravnim ili zaleđenim putevima može uzrokovati brže trošenje guma.

  • Rotacija guma: Redovno rotiranje zimskih guma može produžiti njihov vek osiguravajući ravnomerno habanje.

Uticaj zime na gazeći sloj

Trošenje gazećeg sloja zimskih guma uveliko će zavisiti i od toga da li vozite uglavnom po snegu ili zaleđenim putevima, ili vozite po kombinaciji snega i suvih površina. 

Gume se brže troše na zaleđenim, suvim putevima nego kada većinu sezone provedu na snegu. Vozači koji pređu manje kilometara moći će duže koristiti svoje zimske gume u poređenju sa onima koji imaju duge zime i prevoze se na većim kilometražama.

Vek trajanja guma usko je povezan i sa njihovim početnim kvalitetom i činjenicom da li ih dobro održavate.

Kako da proverite koliko su gume istrošene?

Procena istrošenosti gazećeg sloja zimskih guma je ključna za vašu sigurnost na putu, posebno tokom hladnih meseci kada su uslovi vožnje najzahtevniji. 

Moderne zimske gume imaju ugrađene indikatore koji pomažu da lako ustanovite kada je vreme za zamenu. Ovi indikatori su male izbočine smeštene između blokova gazećeg sloja. Kada se blokovi istroše do nivoa tih indikatora, to jasno pokazuje da su gume izgubile na efikasnosti i da je vreme za kupovinu novog seta.

Istrošen gazeći sloj direktno utiče na sposobnost gume da pruži optimalno prianjanje na snegu, ledu ili mokrim putevima, čime se značajno povećava rizik od proklizavanja ili otežane kontrole nad vozilom. Zbog toga je važno da ne zanemarujete ove pokazatelje i redovno ih proveravate.

Osim vizuelnog pregleda indikatora, dubinu gazećeg sloja možete precizno izmeriti i koristeći fizički merač dubine. Ako dubina gazećeg sloja padne ispod šest milimetara, to je dodatni znak da je guma izgubila efikasnost, čak i ako indikatori još nisu u potpunosti pokazali potrebu za zamenom. Ova metoda može biti korisna posebno ako gume nemaju ugrađene indikatore istrošenosti.

Takođe je preporučljivo redovno proveravati gazeći sloj na nekoliko mesta po obodu gume, jer nepravilno habanje može značiti da gume nisu pravilno balansirane ili da je pritisak u gumama neadekvatan. Sve ove preventivne mere mogu vam pomoći da maksimalno iskoristite gume i osigurate bezbednost na putu tokom zimskih meseci.

zimska guma

Kako da zimske gume duže traju?

Zimske gume se zaista cene zbog svojih sposobnosti na zaleđenim putevima, i neophodne su vozačima tokom snežnih meseci. Ako su zime oštre, pune snega i poledice, i gume će se brže trošiti, ali postoje načini kako da im produžite vek trajanja.

Pravilno održavanje je jednostavno i pomoći će vam da gume traju duže i pruže najbolje performanse na zahtevnim putevima i stazama.

Evo nekoliko saveta kako da zimske gume potraju što duže:

Sporija vožnja

U hladnim uslovima, gume se brže troše. Led i sneg dovode do toga da gume češće proklizavaju i rotiraju nego na suvim putevima. Ovo dodatno trenje ubrzava habanje guma. Smanjenjem brzine omogućavate gumama da prirodnije prianjaju uz podlogu, što skraćuje zaustavni put i smanjuje nepotrebno trenje.

Nek pritisak u gumama bude pravilan

Zbog hladnoće, pritisak u gumama opada, pa je važno redovno ga proveravati. Pravilan pritisak doprinosi boljoj kontroli vozila na snegu i ledu. Na zimskim putevima, svaka nepravilnost u pritisku može dodatno pogoršati ponašanje vozila, pa je ulaganje vremena u održavanje pritiska važno za optimalne performanse guma.

Uvek menjajte sve četiri gume, a ne samo jednu

Ako jedna guma bude dotrajala, najbolje je zameniti sve četiri. Zamena samo jedne gume dovodi do neravnomernog prianjanja i lošijih voznih karakteristika. Takođe, preostale gume će se brže pohabati zbog različite dubine šare, pa je preporuka da uvek menjate sve četiri gume za najbolje performanse u vožnji.

Održavanje i skladištenje van sezone

Zimske gume se i te kako habaju tokom hladnih meseci. Kada dođe vreme da ih zamenite povedite računa da ih na adekvatan način spakujete. 

  • Operite ih temeljno kako biste uklonili so i druge hemikalije koje mogu oštetiti gumu tokom skladištenja.
  • Obavezno ih čuvajte na suvom i hladnom mestu, a najbolje je svaku gumu staviti u plastičnu kesu kako biste ih zaštitili od vlage i drugih štetnih elemenata.

AWD sistem

Postoje i drugi, indirektni načini kako da produžite vek svojih zimskih guma. Ako razmišljate o kupovini novog vozila, odaberite model sa naprednim AWD sistemom i optimizovanim kočnicama koje smanjuju trenje na točkovima i poboljšavaju prianjanje.

Zaključak

Zimske gume su neophodne za vožnju u hladnim zimskim mesecima i to je činjenica. Zime mogu biti blaže, ali svakako da je bezbednost na putu uvek prioritet, zato ne treba uzeti zdravo za gotovo važnost postavljanja zimskih guma.

Jednom kad ih postavite nove, traju od četiri do šest sezona, a može i duže, u zavisnosti kako se vozi, koliko često i po kakvim uslovima. Pravilo je da uvek  budu zamenjene sve 4, a ne samo jedna, jer zamena samo jedne gume rezultovaće neravnomernim prianjanjem, a to sigurno ne želite.

Vožnju prilagodite uslovima na putu, vozite sporije kada su napolju izuzetno loši uslovi, proveravajte pritisak u gumama, a onda kad zima bude na izmaku pravilno odložite zimske gume. Sve to će biti dovoljno da zimske gume potraju i pruže vam sigurnu vožnju.