Konvencionalne vs konvekcijske – koju ugradnu rernu izabrati?

Konvencionalne vs konvekcijske – koju ugradnu rernu izabrati?

Napisano: јун 4, 2024

Danas se ugradne rerne smatraju osnovnim elementom modernih kuhinja, nudeći ne samo funkcionalne prednosti, već i nepretencioznu eleganciju u vizuelnoj percepciji kuhinje, a ujedno i komfor prilikom svakodnevnog spremanja jela.

Najčešći izbor među kupcima su konvencionalne i konvekcijske rerne, i često se postavlja pitanje po čemu su specifične, odnosno šta ih razlikuje i koje su im prednosti i mane. Iako na prvi pogled deluje da ih je teško razlikovati, ipak postoje značajne razlike u funkcijama.

Bez obzira da li prvi put kupujete neku od ovih rerni, ili razmišljate da sa konvencionalne pređete na konvekcijsku, bilo bi dobro da imate što više informacija i tako donesete najbolju odluku, u skladu sa vašim budžetom i kulinarskim navikama. 

Kao i kod drugih uređaja bele tehnike cilj vam je kupiti ugradnu rernu koja je cenovno pristupačna, ima dosta korisnih funkcija, jednostavna je za korišćenje, a osim toga bilo bi korisno i da ne troši puno električne energije. 

Iskoristite ovaj vodič za kupovinu i saznajte:

Pečenje jela u ugradnoj rerni

Šta su konvencionalne ugradne rerne i kako rade

Konvencionalne ugradne rerne, poznate i kao tradicionalne ili standardne rerne, rade na vrlo jednostavan način. One koriste grejače koji su obično postavljeni na vrhu i dnu unutrašnjosti rerne. Kada se uključi rerna i postava željena temperatura, ovi grejači se zagrevaju i prenose toplotu unutar rerne, kuvajući hranu primarno putem radijacije toplote.

U konvencionalnim rernama, kruženje toplote se odvija prirodno, tj. putem konvekcije, ali bez pomoći ventilatora. Topao vazduh se diže jer je lakši od hladnog vazduha, što stvara prirodni ciklus kretanja toplote unutar rerne. Međutim, to za posledicu ima nejednaku temperaturu unutar rerne, sa toplijim zonama blizu grejnih elemenata i hladnijim zonama dalje od njih.

Konvencionalne ugradne rerne nemaju ventilator za cirkulaciju toplog vazduha, pa je za dobre rezultate u pečenju jela ključno pozicioniranje stalaka, a osim toga biće potrebno i da rotirate posude po potrebi.

Prednosti i mane konvencionalnih ugradnih rerni

  • Prednosti: Konvencionalne rerne su jednostavne za upotrebu i često su jeftinije u poređenju sa naprednijim modelima, kao što su konvekcijske rerne. One su dobar izbor za tradicionalno pečenje i kuvanje, gde direktna toplota sa grejnih elemenata može biti poželjna. Dobre su za pečenje velikih komada mesa, kao i suflea i kolača,  ali i za sporije pečenje tečnijih jela.
  • Mane: Glavni nedostatak je nejednakost u raspodeli toplote, što može dovesti do neujednačenog kuvanja ili pečenja. Takođe, bez ventilatora koji bi pomogao u kruženju toplote, priprema hrane može biti sporija i zahtevati više pažnje u smislu pozicioniranja hrane unutar rerne.
ugradna rerna

Kako rade konvekcijske ugradne rerne

Konkvekcijske ugradne rerne imaju ventilator i, u nekim slučajevima, dodatni grejni element. Ovaj sistem omogućava kontinuirano kruženje toplog vazduha unutar rerne, što rezultira bržim i ravnomernijim kuvanjem ili pečenjem.

Ventilator efikasno širi topao vazduh po celoj unutrašnjosti rerne, eliminišući „hladne zone“ i osiguravajući konzistentnu temperaturu. U modelima sa dodatnim grejnim elementom (poznatim kao „prava konvekcija“ ili „evropska konvekcija“), toplota se brže i efikasnije distribuira. Hrana se peče brže u rerni sa ventilatorom, jer se topao vazduh stalno kreće, zato je potrebno smanjiti temperaturu pećnice za 20% ako pečete sa ventilatorom.

Zahvaljujući efikasnijem kruženju vazduha, konvekcijske rerne mogu skratiti vreme kuvanja za oko 25% u poređenju sa konvencionalnim rernama.

Prednosti i mane konvekcijskih ugradnih rerni

  • Prednosti: Konvekcijske rerne su idealne za širok spektar jela, od pečenja mesa do pečenja kolača, jer ravnomerno raspodeljuju toplotu. Eliminacija hladnih zona znači da svaki deo hrane biva jednako ispečen, a ujedno i hrskav.

          Osim toga, kraće vreme pečenja u odnosu na konvencionalne je velika prednost, pogotovo za one koji i nemaju baš puno vremena za kulinarske aktivnosti. Kraće vremena kuvanja znači i manju potrošnju energije. U konvekcijskim ugradnim rernama mogući su dugotrajni ciklusi pečenja bez isušivanja hrane.

  • Mane: Konvekcijske rerne su obično skuplje od konvencionalnih zbog dodatne tehnologije. Može biti potrebno dodatno vreme da se prilagodite načinima kuvanja i pečenja sa konvekcijskom rernom, posebno kada je reč o prilagođavanju temperature. Ako niste navikli na brzinu i efikasnost konvekcijske rerne, postoji rizik da će hrana biti prepečena dok se ne prilagodite njenim funkcionalnostima.

Kada je najbolje koristiti konvekcijske ugradne rerne?

Većinu jela možete lako i efikasno spremiti sa konvekcijskim rernama, od pečenja mesa i povrća, do testenina, pita i kolačića. Možda niste znali, ali se u ovim rernama može pržiti onako kako bi to bilo u  “air fryer”-u, mada nemaju mogućnost dubokog prženja.

Piletina ili ćuretina biće savršeno hrskava pečenjem u ovom tipu rerni, istovremeno zadržavajući sočnost iznutra. 

Kada poželite neodoljive brauni kolače i oni će biti baš onako kako ih spreme vrhunski kuvari. Da bi rezultati bili dobri nemojte zaboraviti pečenje na više nivoa.

Nekoliko praktičnih saveta pri korišćenju konvekcijskih ugradnih rerni:

  • Imajući u vidu da se jela u ovim rernama efikasno i brzo peku,  neće vam biti potrebna visoka temperatura. Ako u receptu za neko jelo stoji npr. da se peče na 200 stepeni, u ovom tipu rerne biće sasvim dovoljno da postavite temperaturu na 180 stepeni. 

  • Potrebno je neko vreme da se naviknete na pečenje sa konvekcijom, zato tokom pečenja proveravajte kako teče proces, posebno pri kraju. Nek vam vodilja bude izgled i miris hrane kako biste utvrdili da li je gotovo. Jednom kada ovladata ovim procesom lako ćete predvideti koliko je vremena potrebno za spremanje određenog jela.

  • Kada u konvekcijskoj rerni pripremati kolače ili pečete povrće, najbolje je da koristiti tepsije sa niskim ivicama, kako bi vazduh što bolje cirkulisao oko hrane, što kasnije doprinosi i da hrskava hrana bude još hrskavija. To se, međutim, ne odnosi na jela od testenine i kolače, jer su njima bitne posude sa visokim ivicama, zbog zadržavanja oblika, a i hrskavost nije prioritet.

ugradna rerna

Kada je najbolje koristiti konvencionalne ugradne rerne?

Konvencionalne ili standardne rerne se danas najčešće koriste, i obično se na njih i prvo pomisli kada govorimo o ugradnim rernama.

Funkcionalnost ovih rerni je jednostavnija, i bliskija je najvećem broju ljudi, a osim toga i većina recepata je kreirana tako da odgovara ovom tipu rerni. Vrhunski rezultati pečenja se postižu na osnovu pozicije rešetke u rerni.

Za recepte koji zahtevaju precizne temperature i duže vreme kuvanja, konvencionalne rerne su odlične jer održavaju konstantnu temperaturu tokom celog procesa kuvanja. 

Konvencionalne ugradne rerne biće savršen izbor za pripremu hlebova, keksića, kremastih kolača i peciva.

Neki modeli konvencionalnih rerni dolaze sa funkcijom sporog kuvanja, ili mogu održavati nisku temperaturu tokom dužeg perioda, čineći ih pogodnim za jela koja se sporo pripremaju, kao što su gulaši i dinstano meso.

Spremanje “slojevitih” jela, kao što su npr. lazanje, odlično se obavlja u konvencionalnim rernama, omogućavajući pravilno topljenje sira i zapečenost na vrhu bez sagorevanja ivica.

Nekoliko praktičnih saveta pri korišćenju konvencionalnih ugradnih rerni:

  • Predzagrevanje: Pre nego ubacite posudu sa hranom zagrejte rernu do željene temperature. To osigurava ravnomerno pečenje.

  • Koristite idealnu poziciju rešetke: U zavisnosti od toga šta kuvate, pozicija rešetke može znatno uticati na ishod. Srednje rešetke su najbolje za ravnomerno kuvanje, dok je gornja rešetka idealna za grilovanje, a donja za predmete kojima je potrebno više toplote odozdo.

  • Rotirajte jela: Ako koristite više rešetki odjednom, rotirajte jelo na polovini predviđenog perioda pečenja kako biste osigurali ravnomerno pečenje.

Zaključak

Konvencionalne i konvekcijske ugradne rerne, kao što ste videli, imaju svoje i mane i prednosti. Za koju ćete se odlučiti zavisi od kulinarskih navika, ali i od raspoloživog budžeta, jer su konvenkcijske nešto skuplje u odnosu na konvencional rerne.

Iako na prvi pogled izgledaju isto, funkcionalnosti se razlikuju, a među prvim razlikama se ističe to što se jela u konvekcijskim rernama spremaju brže, zbog prisustva ventilatora. Taj tip rerni je zaista brži i efikasniji u pripremi jela, a štedi i potrošnju struje u odnosu na konvencionalne. Konvencionalne su jednostavnije i većina kuliarskih recepata je prilagođena ovom tipu rerni.

I jedan i drugi tip rerni odgovaraju pripremama određenih jela, što nije zanemarljivo za ispratiti, jer ćete tako spremiti jela idealne konzistencije.