Padel – kakav je sport i šta je sve potrebno za igru?

reketi za padel
Napisano: septembar 16, 2024

U poslednjih godinu dana sigurno ste čuli da je neko iz vašeg bliskog okruženja – prijatelja, komšija ili kolega – otišao na partiju padela i postao zaluđenik za tim sportom. Priča o padelu počela se vrlo brzo širiti, i svi se pitaju u čemu je tajna i otkud tolika popularnost ovog sporta.

U Evropi je interesovanje za padelom aktuelno već nekoliko godina. Padel se igra često i rado, kako među profesionalcima, tako i među amaterima, organizuju se internacionalna takmičenja, a rastu popularnosti doprinelo je i to što ovaj sport ima mnoštvo benefita po zdravlje. Ako se tome doda činjenica da se uvek igra u dublu, eto razloga za kvalitetnu i uzbudljivu igru i druženje na terenu.

Prema podacima Međunarodne padel federacije, u svetu padel igra 30 miliona igrača amatera, oko 600.000 ih je profesionalaca (članova zvaničnih klubova), 63.000 je broj terena, i sve to u 130 država. Na nivou godine broj postavljenih terena raste za 25%.

Brojke oko padela rastu iz meseca u mesec, te se očekuje značajno povećanje svih kategorija kada se bude zaključila statistika za 2024. godinu.

U ovom tekstu saznajte sve detalje oko padela, sporta koji je zaludeo ljude na svim meridijanima.

Šta je zapravo padel?

Padel je reketni sport koji kombinuje elemente tenisa i skvoša. Igra se na manjem, ograđenom terenu i obično se igra u parovima, što ga čini vrlo zabavnim sportom. Teren je otprilike trećine veličine standardnog teniskog terena i okružen je staklenim zidovima, koji se strateški koriste tokom igre. 

Padel je jednostavan za učenje i zabavan za igranje, zbog čega je brzo stekao popularnost širom sveta. To je sport koji je lako dostupan igračima svih uzrasta i nivoa veština. 

Jedan od glavnih razloga za njegovu privlačnost je društveni aspekt. Budući da se skoro uvek igra u parovima, podstiče na interakciju i timsko angažovanje. Iako se igra i takmičarski, padel se najčešće igra rekreativno baš zbog brzog tempa, uzbudljive razmene loptice i manje zahtevnog stila igre u poređenju s drugim sportovima s reketom.

Padel zahteva manje snage nego tenis, što ga čini više taktičkim sportom. Igrači se oslanjaju na pozicioniranje, brze reflekse i timsku igru kako bi nadmudrili protivnike. 

S obzirom na to da udarci reketom nisu snažni kao u tenisu, i da loptica nema tako jaku brzinu, čini ovaj sport vrlo privlačnim za početnike, ali je i dalje izazovan za iskusnije igrače koji se mogu upustiti u veštije razmene udaraca.

Kako je nastao padel?

Padel je nastao u Meksiku 1969. godine, kada je tamošnji biznismen Enrike Korkuera (Enrique Corcuera) izumeo ovaj sport. Korkuera nije imao dovoljno prostora za teniski teren pune veličine u dvorištu svoje kuće, pa je napravio manju verziju igre, koristeći zidove oko terena kao deo igre. Postavio je pravila igre, i s vremenom se padel proširio na druge zemlje, prvo u Španiju i Argentinu, gde je postao izuzetno popularan.

Od tada, sport nastavlja da raste širom Evrope, posebno u Španiji, gde je sada jedan od najigranijih sportova, čak popularniji od tenisa. Danas se padel brzo širi svetom, uključujući zemlje poput Velike Britanije, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država.

padel

Kako se igra padel i koja su pravila?

Za igru se koristi perforirani reket (bez žica) i loptica slična teniskoj, ali sa nižim pritiskom, što održava tempo igre umereno brzim i prijatnim za igrače različitih nivoa veština. Padel se obično igra u parovima (2 protiv 2), iako se može igrati i u singlu.

Pravila padela su slična tenisu – igrači pokušavaju nadigrati protivnike tako što lopticu udaraju preko mreže na suprotnu stranu terena. Međutim, jedna od posebnosti padela je upotreba zidova – igrači mogu koristiti zidove da odbijaju lopticu, pa su i razmene loptica u igri duže u odnosu na tenis.

Teren

  • Teren je manji od teniskog, dimenzija 20 metara dužine i 10 metara širine, i okružen je zidovima od stakla i metalne mreže.
  • Lopta može udariti o te zidove tokom igre, slično kao u skvošu, što igru čini strateškom.

Sistem bodovanja

  • Bodovanje u padelu je isto kao u tenisu: 15 (prvi poen), 30 (drugi poen), 40 (treći poen), i zatim „gem“ za četvrti poen. Ako oba tima dostignu 40 poena, igra se „đus“ (deuce), a tim mora dobiti dva uzastopna poena da bi osvojio gem.
  • Mečevi se obično igraju na dva dobijena seta, a tim mora osvojiti šest gemova da bi osvojio set (mora biti razlika od dva gema).

Servis

  • Servis se izvodi odozdo, tako što se loptica jednom odbije o tlo pre udarca. Loptica mora biti udarena ispod visine struka.
  • Server mora stajati iza servis linije, a servis se izvodi dijagonalno, slično tenisu. Loptica mora pasti u protivnički servis boks dijagonalno.

 Tok igre

  • Nakon servisa, loptica može biti udarena pre ili posle odbijanja o zidove. Međutim, loptica se uvek prvo mora odbiti o teren pre nego što udari u zid.
  • Igrači smeju udariti loptu direktno nakon odbijanja ili koristiti zidove za strateške udarce.
  • Loptica sme da se odbije samo jednom o tlo pre nego što bude udarena. Ako se loptica odbije dva puta, poen ide protivničkom timu.
  • Igrači smeju udariti lopticu i o svoj zid, što omogućava taktičniju igru.

Zidovi i izlazak iz terena

  • Loptica ostaje u igri čak i ako udari stakleni ili žičani zid, pod uslovom da se prvo odbila o teren.
  • Ako loptica direktno udari u žičanu ogradu, a da se prethodno nije odbila o tlo, smatra se da je izašla iz terena.
  • Ako se loptica odbije o protivnički teren i potom izađe iz terena (bilo udarajući zid ili bez kontakta), poen se može nastaviti ako protivnik uspe da vrati loptu pre nego što se ona dva puta odbije o tlo.

Greške

  • Greške prilikom servisa: Ako loptica udari mrežu, odbije se van servisnog polja ili udari u bočne ili zadnje zidove pre odbijanja, to se smatra greškom. Dve uzastopne greške daju poen protivničkom timu.
  • Opšte greške: Poen se gubi ako igrač udari loptu u mrežu, loptu izbaci van terena bez odbijanja u protivničkom polju, ili ne uspe da vrati loptu nakon jednog odbijanja.

Osvajanje poena

   Poen je osvojen kada:

  • Protivnički tim dozvoli da se loptica dva puta odbije na njihovoj strani terena.
  • Protivnički tim udari lopticu u mrežu.
  • Protivnički tim udari loptu direktno van terena bez odbijanja u terenu.
  • Protivnik napravi dve uzastopne greške prilikom servisa.
igranje padela

U kojoj opremi je preporučljivo da se igra padel?

Pripremite se na to da ćete se dobro oznojiti igrajući padel. Zato je preporuka da nosite laganu, prozračnu sportsku odeću kao što su majice i šorcevi. Važno je da to bude odeća koja efikasno upija znoj, kako biste imali komforno kretanje tokom celog toka igre.

Oprema za žene može da uključuje i suknje sa prišivenim šorcevima, baš kao i u tenisu.

Mnogi igrači koriste znojnice kako bi lakše kupili znoj sa čela, i imali bolji grip na reketu. Trake za kosu su takođe korisne.

Patike za padel

Što se tiče obuće, potrebno je da odaberete patike sa dobrim gripom (vučom) i bočnom podrškom kako biste izbegli proklizavanja. Akcenat je na fleksibilnosti, širini i vuči.

Kada kupujete patike savijte ih u predelu prstiju i srednjem delu đona, da biste testirali fleksibilnost. Fleksibilnost omogućava da se prsti i stopala slobodno pokreću, što aktivira mišiće listova tokom bočnih pokreta.

Ako patike nemaju dovoljno savitljivosti, to može ograničiti kretanje, izazvati nelagodnost, pa čak i povećati rizik od povreda.

Širina patika takođe igra važnu ulogu, baš kao i u ostalim sportovima. Birajte model koji pruža „dovoljno prostora“ za stopala, bez previše zategnutosti ili prevelike širine.

Različiti brendovi, kao i modeli unutar istog brenda, mogu imati varijacije u širini, pa je najbolje da isprobate nekoliko parova kako biste pronašli odgovarajuće patijke. Ako su patike preuske, može biti klizanja tokom bočnih pokreta, što smanjuje stabilnost i kontrolu, a preširoke patike mogu dovesti do klizanja stopala unutar obuće.

Često se postavlja pitanje da li se za padel mogu koristiti patike za trčanje, ali to nije preporučljivo, jer patike za trčanje ne pružaju odgovarajuću stabilnost za bočne pokrete koji su neophodni u padelu.

Zašto je padel toliko privlačan i koje su prednosti za zdravlje?

Ovo je jedan od najlakših sportova za početnike – većina ljudi ga može naučiti za manje od sat vremena, dok je za tenis potrebno mnogo više vremena i treniranja da se postigne osnovni nivo igre. Zbog toga padel brzo podiže samopouzdanje, brže nego tenis.

Lako se uči i igra, jer zahteva manje fizičke snage i tehničkih veština, pružajući savršenu kombinaciju mentalnih izazova i fizičkog pokreta, bez potrebe za tolikom preciznošću kao u tenisu.

Zbog velike dinamičnosti ovog sporta, mozak mora brže da proceni gde će lopta doći i kako najbolje da je vrati. Padel je dinamičniji od tenisa i zbog toga više angažuje mozak. 

Brz je sport, ali nije previše zahtevan, a i lakše je savladati njegove izazove, što opet daje na podizanju samopouzdanja. A kad se izazovi lako savladaju, i poeni se nižu, veći je nivo dopamina. Pritom, igrajući u paru osećaj zadovoljstva je mnogo veći, jer se dele lepe emocije.

Koji su to još benefiti padela po opšte zdravlje?

  • Gubitak težine i sagorevanje kalorija: Zbog svoje dinamične prirode, padel je odličan način za sagorevanje kalorija. Redovno igranje može pomoći u mršavljenju i podsticanju sagorevanja masti, što doprinosi održavanju zdrave težine.

  • Poboljšana koordinacija i refleksi: Padel zahteva brze pokrete, brze odluke i koordinaciju ruke i oka, što može poboljšati reflekse i ukupnu koordinaciju.

  • Trening za celo telo: Padel angažuje više mišićnih grupa, uključujući noge, trup i ruke, što obezbeđuje trening za celo telo.

  • Povećana fleksibilnost i agilnost: Pokreti u padelu, poput iskoračenja, uvrtanja i brzih promena pravca, pomažu u poboljšanju fleksibilnosti i agilnosti, što je važno za održavanje pokretljivosti i smanjenje rizika od povreda.

  • Poboljšava mentalnu oštrinu: Brza dinamika i taktička priroda padela pomažu u poboljšanju fokusa, mentalne budnosti i strateškog razmišljanja, što se može preneti i na druge aspekte života.

  • Manji rizik od povreda: Iako je izazovan, padel je sport sa relativno manjim opterećenjem u poređenju sa drugim sportovima, što znači da postoji manji rizik od povreda zglobova.

  • Dostupan za sve nivoe fizičke spreme: Padel je jednostavan za učenje i ne zahteva napredne veštine, što ga čini dostupnim za ljude različitih nivoa fizičke spreme, dok i dalje pruža dobar fizički izazov.

padel

Koliko košta iznajmljivanje terena za padel?

Aktuelne cene iznajmljivanja padel terena u Beogradu su između 2.000 i 3.000 dinara za sat igre radnim danima (posle 17h su cene iznad 3.000), a vikendom je oko 3.500 din za sat igranja.

Zaključak

Padel je uzbudljiv i zabavan sport koji kombinuje aspekte tenisa i skvoša, sa bogatom istorijom i sve većom globalnom popularnošću. Bilo da tražite način da ostanete aktivni, ili novi takmičarski sport koji želite da savladate, padel je i te kako dobar izbor.

Popularnost padela dolazi i od toga što donosi više zadovoljstva nego mnogi drugi tehnički složeniji sportovi, pa se igrači lako „zakače“ za ovaj sport. Ljudi koji jednom odigraju partiju padel često nastave da ga igraju redovno i duže nego ostale sportove koje su ranije praktikovali.

Oprema za ovaj sport nije zahtevna – dovoljna je prozračna majica i šorc, udobne patike, znojnice i naravno, dobro raspoloženje.