Šta je sve važno znati pre kupovine kosilice za travu?

Šta je sve važno znati pre kupovine kosilice za travu?

Napisano: jun 2, 2024

Svi koji imaju dvorište sa travnjakom znaju da je potrebno uložiti trud i vreme kako bi travnjak bio uredan, zdrav i negovan. Travnjak i bašta zahtevaju adekvatnu opremu za njihovo održavanje, kako biste uvek bili spremni obaviti podrazumevane aktivnosti u svakoj godišnjoj sezoni.

Kosilice za travu su na vrhu liste preko potrebnih baštenskih mašina, kako u domaćinstvima, tako i u rezidencijalnim objektima, kao u i stambenim ili poslovnim kompleksima koji imaju zelene površine. Napretkom tehnologije kosačice su obogaćene mnoštvom funkcija implementiranih tako da maksimalno olakšaju košenje, a i da ga učine zabavnim.

Travnjaci imaju svoj preporučivani raspored i dinamiku košenja, i jednom kada ovladate ritmom i upravljanjem ovim mašinama, košenje trave postaje lagan i neopterećujući posao. Pogled na uredan, zelen i gust travnjak pruža istinsko zadovoljstvo onih koji ga imaju, zato se ništa ne prepušta slučaju kada je reč o njegovom održavanju.

Kako izabrati kosačicu za travu

Svakako da se polazi od raspoloživog budžeta za kupovinu kosilica. Veće i snažnije kosilice obično su skuplje. Važno je pronaći balans između cene, kvaliteta i funkcionalnosti koje su vam potrebne.

Već si na dobrom putu, jer ćeš na ePlaneti uvek naći povoljne cene i odlične uslove kupovine.

U zavisnosti od površine travnjaka izbor se svodi na električne kosilice, akumulatorske ili motorne kosilice. Dobro odabrana kosilica, uzimajući u obzir ovaj parametar, maksimalno efektno će obaviti posao, bez velikog utrošenog napora onoga ko upravlja njome, a i uštediće se vreme. Krenimo redom:

Električne kosilice za travnjake manje površine

Za travnjake manje površine, do 300 m2, obično se biraju električne kosilice, za koje je potrebno imati električno napajanje u blizini travnjaka. Tihe su, ne zahtevaju gorivo niti puno napora za održavanje, e i ekološki su prihvatljivije.

Uzmi u obzir i dužinu električnog kabla – da li je dovoljno dug da proteže celom dužinom vrta. Možda će zahtevati da imate više utičnica na obodima dvorišta. Kabl zna biti ograničavajući faktor.

Za izrazito male površine travnjaka biće dovoljne i ručne kosilice, koje zahtevaju samo fizički napor onoga koji njome upravlja.

Akumulatorske kosilice

Za manje travnjake mogu poslužiti i akumulatorske kosilice, koje su opet predviđene i za travnjake srednje površine, od 300 do 800 m2, sa autonomijom rada od nekoliko sati. Imaju tu prednost što su lako prenosivi, jer ih ne ograničava električni kabal.

Reč je o moćnim mašinama koje zaista mogu odlično odgovoriti na potrebe za košenjem srednje velikih travnjaka. Njima se lako rukuje, zahtevaju malo održavanja i pružaju odlične performanse.

Baterije kod savremenih akumulatorskih kosilica su litijum-jonske, dopunjive su i dugo traju.

Proverite koliko sati baterija može da radi u jednoj sesiji nakon punjenja, odnosno koliko je dug period rada između dva punjenja. Obično, punjenje traje duže nego period korišćenja. Kada krenete u proces košenja razmotrite i korišćenje još jedne baterije, posebno ako je reč o više stotina kvadratnih metara koje je potrebno pokositi.

Motorne kosilice za veće travnjake

Travnjaci velikih površina, od 800 m2 pa na više, zahtevaju motorne kosačice, koje rade na benzinski motor, pa sa primetno većom snagom lako i brzo kose travu na tako velikim površinama. Mogu da režu gustu i visoku travu, pouzdane su zbog robusnog dizajna i izdržljivih materijala, i ekonomične su.

Velikom snagom motora i obrtnim momentima, motorne benzinske kosilice postale su dominantan takmičar za brzo i efikasno košenje trave.

Kada govorimo o motornim kosačicama na benzin one se dele na samohodajuće i gurajuće motorne kosilice, pa uzmi u obzir šta nude te dve kategorije:

  • Samohodajuće motorne kosilice obavljaju posao za vas, jer motor pokreće i noževe i točkove, a vi je samo usmeravate. Obično imaju kontrolu promenljive brzine koja odgovara vašem tempu hodanja. Pogodne su za neravne terene, kao i one sa nagibima, i tad je dobro birati one koje imaju pogon na zadnjim točkovima, kako ne bi dolazilo do proklizavanja. Generalno, ove kosilice mogu imati pogon sva četiri točka, na prednjim ili zadnjim.

  • Gurajuće motorne kosilice zahtevaće više fizičkog napora, ali su jeftinije u odnosu na samohodajuće. Preporučljive su za manje travnjake, površine do 300 ili 400 m2.

Ako se odlučite za benzinsku kosilicu, a u svom velikom dvorištu npr. imate strmu padinu koja zahteva puno vremena za košenje, onda birajte kosilicu sa motorom sa gornjim ventilom, jer će time biti omogućeno da se ulje neprestano pumpa kroz motor.

Za travnjake koji su ravni, bez kosina i nagiba, električne i akumulatorske biće sasvim dovoljne.

Traktorska kosačica

Ako govorimo o travnjacima površine od više hiljada kvadrata svakako da će logičan izbor biti traktorska kosačica zbog snage motora, pa se često viđaju u parkovima ili velikim rezidencijalnim kopmpleksima.

Širina i visina košenja trave – šta je potrebno uzeti u obzir

Površina travnjaka takođe utiče i na razmatranje širine sečiva kosilice, kako bi se košenje obavilo brzo i efikasno.

Evo opštih smernica:

  • Ako je travnjak površine do 500 kvadratnih metara biraj kosačice sa sečivom manjim ili jednakim od 46 cm

  • Raspon od 47 do 50 cm širine kosačice najbolje odgovara za površine od 500 do 800 kvadratnih metara

  • Za travnjake površine veće od 800 kvadrata preporuka je izabrati kosilice sa širinom sečiva od 51 cm i više.

Koja je idealna visina košenja trave?

Česte su nedoumice oko toga na kojoj se visi kosi trava, jer pravilno košenje vodi do zdravog i estetski besprekornog travnjaka, a to je želja svakog domaćinstva. Visina košenja zavisi od spoljnih temperaturnih uslova, jer nije ista visina košenja na početku proleća i pred kraj sezone, a osim toga potrebno je uzeti u obzir i same potrebe travnjaka.

Glavni zadatak je da travnjak bude ni previše nizak ni previše visok. Jer, neadekvatna visina može dovesti do oštećenja i oboljenja onda kada su napolju visoke temperature, nakon čega sledi period oporavka.

Na početku proleća, kada se ulazi u sezonu intezivnog korišćenja travnjaka, noževe kosilice možete postaviti više, odnosno kositi na visinu od 25 do 50 mm.

Tokom leta, kada je suvo vreme, travu kositi na visinu od 50 mm, jer će joj ta visina pomoći da zadrži vlagu i neće se brzo sušiti.

Na jesen kositi na visini od 25 do 35 mm.

Travnjak se prihranjuje adekvatnim tipom đubriva jednom na početku proleća, kako bi se podstakao rast trave, i jednom pri kraju sezone kako bi se koren ojačao za surove zimske uslove.

Inače, sezona za travnjake traje od marta do oktobra i u celom tom vremenskom opsegu dovoljno je jednom nedeljno kositi travnjak. Često košenje nije poželjno, jer oštećuje i slabi vlati trave.

  • Ako se desilo da vam je trava porasla više od preporučene visine za određeni period godine, krenite u postepeno sraćivanje, nikako odjednom
  • Ukoliko ste primetili da je neko vreme suva i da ne raste, nemojte je kositi
  • Stručnajci će vam reći da je poželjno pokositi travu i tokom zime jer će to imati benefite kada krene prolećna sezona, jer neće biti predugačka
  • Trava se uvek kosi kada je suva, jer košenje mokre trave može rezultirati neujednačenim košenjem, kao i oštećenjim
  • Preporuka je takođe i da svaki put promenite smer košenja, kako ne bi došlo do sabijanja tla, a ujedno ćete postaći uspravan rast trave

Upravljanje pokošenom travom – koje metode postoje

Košenje trave može uključivati različite metode upravljanja pokošenom travom, uključujući sakupljanje, malčiranje i bočno izbacivanje. Svaka od ovih metoda ima svoje specifičnosti i prednosti, u zavisnosti od vrste travnjaka i preferencija vlasnika.

Sakupljanje pokošene trave:

  • Kako radi: Kosilice opremljene sakupljačem trave u vidu kutije automatski skupljaju pokošenu travu dok kosite. Dok kosilica seče travu, otkošeni delovi se usisavaju ili izbacuju u sakupljač.

  • Prednosti: Ova metoda omogućava lako uklanjanje trave sa travnjaka, što rezultira čistim izgledom. Takođe, sprečava stvaranje slojeva odumrle trave (tzv. filc) na površini tla.

  • Najbolje za: Manje travnjake ili gde se traži vrlo uredan izgled.

Malčiranje pokošene trave:

  • Kako radi: Malčirajuće kosilice seku travu u vrlo male komadiće koji se zatim raspoređuju po travnjaku. Ove kosilice imaju posebno dizajnirane noževe i kućište koje omogućava višestruko sečenje trave pre nego što se ona rasporedi po tlu.

  • Prednosti: Malčirana trava se vraća na tlo kao prirodno đubrivo, doprinoseći zdravlju i plodnosti tla. Takođe, ova metoda štedi vreme jer nema potrebe za čišćenjem i odlaganjem trave.

  • Najbolje za: Veće travnjake i gde je prihvatljiv prirodniji izgled.

Bočno izbacivanje pokošene trave

  • Kako radi: Kosilice sa bočnim izbacivanjem imaju otvor sa strane kroz koji izbacuju pokošenu travu dok kosilica napreduje. Trava se ne sakuplja niti malčira, već se jednostavno izbacuje sa strane.

  • Prednosti: Ova metoda je brza i efikasna, posebno za veće površine trave koje ne zahtevaju visok nivo urednosti. Takođe, kosilica se ne opterećuje težinom sakupljene ili malčirane trave.

  • Najbolje za: Velike travnjake gdje nije prioritet čist i uredan izgled, i gde nije problem da pokošena trava ostane na tlu

Kako održavati kosilice – izazovi

Bez obzira na koji tip kosilice se odlučiš svaka trži određeni nivo održavanja, kako bi se očuvao njen radni vek, i kako bi te poslužila na duge staze..

Iako i benzinske i električne zahtevaju oštrenje i podmazivanje noževa, za benzinske je potrebno nešto više održavanja, u smislu redovnijeg servisiranja. Kod njih je potrebno voditi računa o svećicama, ulju, filterima i naravno – benzinu.

Iako možda nisu tako snažne kao motorne, kod električnih kosilica su prednost niži troškovi, pa to može biti presudni faktor pri kupovini, ali ako je tvoje dvorište manje površine.

Kod akumulatorskih kosilica izazov je trajanje baterije i njeno punjenje, a ovakve kosilice se obično menjaju nakon pet godina.

Zaključak

Uredno održavanje travnjaka svakako je izazovan posao, ali nije nesavladiv. Naprotiv, onda kada imate kvalitetne radne mašine i opremu, negovanje travnjaka postaje pravo zadovoljstvo. Pogled na uredan, zdrav i gust travnjak više nego je dovoljna motivacija da uložiš u adekvatnu kosilicu i tako spremno dočekate svako proleće i leto, jer to je sezona kada se najviše vremena provodi na otvorenom.

Ako prvi put kupujete kosilicu za travu, verujemo da smo ti sa ovim tekstom pomogli i da će kupovina sa ovim savetima biti lakša i manje stresna.