Zašto je mašina za sušenje veša sledeća pametna investicija?

Zašto je mašina za sušenje veša sledeća pametna investicija?

Napisano: јун 11, 2024

Ako vam je dosadilo sušiti veš na sušilicama unutar doma, i ne želite više opterećivati prostor, a osim toga uvek ste i dugo čekali da se veš osuši, onda je došao trenutak za kupovinu mašine za sušenje veša. Njena korisnost i praktičnost je utoliko veća što sušenjem veša na ovaj način više nećete morati razmišljati kakvi su spoljašnji vremenski uslovi i da li izneti veš na terasu kada je dan tmuran i kišovit.

Mašine za sušenje veša posebno su od koristi višečlanim domaćinstvima u kojima se skoro pa svakodnevno pere veća količina veša i garderobe, pa je praktično imati brzo rešenje za sušenje. 

U ovom tekstu potrudićemo se da vam približimo sve važne aspekte pre kupovine najbolje mašine za sušenje veša, i otkrivamo:

Kako se zapravo suši veš u mašinama za sušenje veša?

Mašine za sušenje veša su dizajnirane da uklone vlagu iz mokrog veša koristeći različite tehnologije. Postoje tri osnovna tipa mašina za sušenje veša: sa ventilacijom, kondenzacione mašine i mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom. Svaka od ovih tehnologija ima svoje prednosti i mane.

Ventilacione mašine za sušenje veša

Ovo su najčešći i najtradicionalniji tip mašina za sušenje veša. One rade tako što zagrevaju vazduh pomoću grejača, a zatim ga propuštaju kroz bubanj sa mokrim vešom. Vlažan vazduh se zatim izbacuje iz mašine kroz ventilacioni otvor. 

S obzirom na to da se vlažan vazduh izbacuje na takav način ove mašine moraju biti postavljene blizu spoljnog zida ili prozora kako bi vlažan vazduh izlazio kroz ventilacioni otvor. Prednosti mašina sa ventilacijom su brzina sušenja i relativno niska početna cena pri kupovini. Međutim, odlikuje ih ne baš visoka energetska klasa u poređenju sa drugim tipovima mašina.

Kondenzacione mašine za sušenje veša

Kondenzacione mašine za sušenje veša funkcionišu na principu kondenzacije vodene pare iz vlažnog veša. Za razliku od mašina sa ventilacijom, one ne zahtevaju ventilacioni otvor. Umesto toga, vlažan vazduh se hladi unutar mašine kako bi se voda kondenzovala i sakupila u posudi ili odvodila direktno u odvod.

To omogućava veću fleksibilnost u postavljanju mašine unutar doma, jer ne moraju biti postavljene tik do prozora ili spoljnog zida. Kondenzacione mašine su energetski efikasnije od mašina za sušenje veša sa ventilacijom, ali sušenje može biti nešto sporije.

mašina za sušenje veša

Mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom

Mašine sa toplotnom pumpom predstavljaju najsavremeniju tehnologiju u ovoj oblasti. One koriste toplotnu pumpu za recirkulaciju toplog vazduha unutar same mašine, tj. vazduh neprestano kruži zagrevajući i hladeći se, što ove mašine čini izuzetno energetski efikasnim. 

Budući da se vazduh reciklira i koristi na efikasniji način, mašine za sušenje veša sa toplotnom pumpom troše znatno manje energije u poređenju sa drugim tipovima mašinama. Međutim, ciklusi sušenja mogu biti duži, a početna cena ovih mašina je obično veća.

Šta je još razlog velike popularnosti mašina za sušenje veša sa toplotnom pumpom?

Osim što su energetski efikasnije poredeći sa kondezacionim i ventilacionim, i što će dovesti do ušteda na računu za struju, postoji još nekoliko razloga zašto bi bilo dobro investirati u mašine sa toplotnom pumpom:

  • Nežnije prema odeći: Niže temperature koje se koriste u mašinama sa toplotnom pumpom su nežnije prema tkaninama, smanjujući rizik od skupljanja i oštećenja tkanine. To ih čini idealnim za sušenje osetljivih odevnih komada.

  • Uticaj na okolinu: Zbog smanjene potrošnje energije, mašine sa toplotnom pumpom imaju manji ugljenični otisak, doprinoseći manjoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

  • Fleksibilnost instalacije: Kao i kondenzacione mašine, modeli sa toplotnom pumpom ne zahtevaju spoljni odvod. To znači da se mogu instalirati na različitim lokacijama unutar kupatila ili možda van kupatila, zavisno od raspoloživog prostora u vašem domu.

  • Operativni troškovi: Iako je početna kupovna cena mašina za sušenje veša sa toplotnom pumpom možda veća u poređenju sa tradicionalnim modelima, niži operativni troškovi mogu to nadoknaditi tokom vremena, čineći ga isplativim izborom na duge staze.

Koliko garderobe mogu da osuše mašine za sušenje veša?

Kapacitet mašine za sušenje veša se bira u skladu sa brojem članova u domaćinstvu, odnosno u skladu sa navikama i potrebama jedne porodice. Što je više članova, i ako se veš mašina pali skoro svaki dan, onda svakako da je potrebno i veći kapacitet mašine za sušenje veša. Najčešće, mašine za sušenje veša imaju kapacitete od 7 do 10 kg. Npr. za dvočlanu porodicu biće dovoljno 7 kg, a za više članova 9 ili 10.

Kako uskladiti kapacitet mašine za sušenje sa veš mašinom

Idealno, kapacitet mašine za sušenje veša trebalo bi da odgovara ili premašuje kapacitet veš mašine, jer mokrom vešu treba prostora da se širi dok se suši. Kompatibilnost sa veš mašinom osigurava da možete sušiti veću količinu garderobe odjednom, bez potrebe da delite na više sesija. Nesklad može dovesti do neefikasnosti i povećane potrošnje struje.

Dimenzije mašina za sušenje veša i pozicioniranje u prostoru

Ako ste se već odlučili da mašina za veš i mašina za sušenje veša budu dva odvojena uređaja, onda je važno razmotriti pozicioniranje u skladu sa predviđenom prostorom (kupatilo ili neke druge prostorije) kako bi se postiglo idealno uklapanje i stvorio komfor prilikom boravka i samog korišćenja mašina.

Mašine za sušenje veša obično dolaze u standardnim širinama od 60 cm (što odgovara većini modela veš mašina), ali visina i dubina se mogu razlikovati. Standardna visina je obično oko 85 cm, dok dubina može varirati od 45 cm do 65 cm, zavisno od modela i kapaciteta. Pri odabiru mašine, uvek proverite dimenzije i uporedite ih sa dostupnim prostorom.

Kako je postaviti?

  • Horizontalno postavljanje: Ako imate dovoljno prostora, možete postaviti mašinu za sušenje veša pored veš mašine. Ovo je čest izbor u većim kupatilima ili praonicama gde prostor dozvoljava paralelno postavljanje oba uređaja.

  • Vertikalno postavljanje: U slučaju ograničenog prostora, razmislite o vertikalnom postavljanju iznad veš mašine. Ovo je efikasan način da se uštedi prostor, posebno u manjim kupatilima ili kuhinjama. Uverite se da su oba uređaja kompatibilna za ovakvu instalaciju i da proizvođač dozvoljava takvo postavljanje.

    Uvek se mašina za sušenje stavlja iznad mašine za pranje, nikako obratno. Važno je i sa strana ostaviti 5 do 8 cm slobodnog prostora radi kablova.

    Preporuka je da ovo postavljanje uvek obavi stručno lice, jer ćete tako biti sigurni da ste bezbedno i na ispravan način postavili mašine.

  • Ugradnja u nameštaj ili zidne ormare: Neki modeli mašina za sušenje veša su napravljeni tako da se mogu ugraditi u kuhinjski nameštaj ili zidne ormare. To može biti elegantno rešenje koje štedi prostor i integriše se sa dizajnom vašeg doma. Međutim, važno je osigurati adekvatnu ventilaciju ako se radi o modelu sa ventilacijom.

slaganje veša

Kakve programe imaju mašine za sušenje veša?

Već nakon prvog sušenja veša u mašini videćeš da postoji razlika jer zbog specifičnih pograma mašina čuva tkanine, ne dozvoljavajući nikakva oštećenja. Potrebno je samo da izabereš adekvatan program kada ubaciš veš i za vrlo kratko vreme dobijaš odličan rezultat. To se posebno vidi i kod sušenja peškira i ćebadi, koji izlaze mekani kao pamuk.

Standardni programi sušenja veša:

  • Pamuk: Ovaj program je dizajniran za sušenje pamučnih odevnih predmeta i obično je to najviša postavka temperature, pogodna za peškire, posteljinu i pamučnu odeću. To je osnovni program u gotovo svim mašinama.

  • Sintetika: Niža temperatura u odnosu na program za pamuk, idealna za sintetičke materijale poput poliestera ili najlona, sprečavajući oštećenje ili skupljanje.

  • Delikatno/Svila: Koristi veoma nisku temperaturu da nežno osuši osetljive tkanine bez izazivanja štete. Ovaj režim je savršen za donji veš, svilu i druge delikatnije vrste materijala.

  • Vuna: Specijalizovani program za vunene predmete, često koristi hladan vazduh kako bi se sprečilo skupljanje i filcanje vunenih odevnih predmeta.

Koji su to specijalizovani programi sušenja?

  • Osvežavanje parom: Neki modeli visoke klase, kao što su određene LG i Samsung mašine za sušenje veša, nude program osvežavanja parom. Ovaj ciklus koristi paru da brzo osveži odeću, ukloni mirise i smanji nabore bez potpunog pranja.

  • Eko sušenje: Tipično za energetski efikasne modele mašina za sušenje, kao što su neke od Boscha i Siemensa, ovaj program koristi niže temperature tokom dužeg perioda da smanji potrošnju energije.

  • Brzo sušenje/Quick dry: Dizajniran za male količine veša ili kada ste u žurbi. Ovaj program koristi visoku temperaturu da što brže osuši odeću. To je uobičajena funkcija kod mnogih brendova, ali posebno efikasna kod Electrolux modela.

  • Nega protiv alergija: LG mašine za sušenje veša imaju jedinstven ciklus koji koristi više temperature da eliminše alergene poput grinja i dlaka kućnih ljubimaca, što je korisno za osobe koje pate od alergija.

  • Sušenje na stalku: Neke sušare dolaze sa dodatkom stalka, omogućavajući vam da sušite predmete ravno. Ovo je idealno za obuću ili plišane igračke i ističe se kao posebno koristan program kod npr. Whirlpool modela.

  • Posteljina/Bulky: Ciklus prilagođen za velike predmete kao što su ćebad, jorgani i jastuci, osiguravajući ravnomerno sušenje bez zapetljavanja. Samsungovi modeli su poznati po efikasnom rukovanju obimnim predmetima zahvaljujući njihovom prostranom dizajnu bubnja.

mašina za sušenje veša

Kako pametne funkcije mašine za sušenje veša olakšavaju negu tkanina

Sa svojim pametnim funkcijama mašine za sušenje veša pružaju ne samo veću udobnost i fleksibilnost u održavanju veša urednim i čistim, već i poboljšavaju energetsku efikasnost i negu tkanina. 

Bilo da je vaš prioritet ušteda vremena, energije ili jednostavno laška svakodnevna organizacija oko sušenja veša, za koju god mašinu za sušenje veša da se odlučite sigurno je da će vam ponuditi dosta korisnih funkcija.

Većina pametnih mašina za sušenje veša danas nudi Wi-Fi povezivanje, omogućavajući vam da upravljate mašinom putem pametnih telefona ili glasovnih asistenata.

Pametne funkcije takođe uključuju sposobnost mašine da sama dijagnostikuje probleme i uputi vas kroz korake održavanja ili popravke, često smanjujući potrebu za servisnim pozivima.

Hajde da vidimo šta nude određeni brendovi:

Bosch

  • AutoDry: Bosch koristi AutoDry tehnologiju, koja precizno suši veš do željenog stepena suvoće. Ova funkcija koristi senzore koji kontinuirano mere vlažnost veša i temperaturu unutar bubnja, automatski zaustavljajući ciklus sušenja kada je veš suv. To sprečava prekomerno sušenje i štedi energiju.

  • Home Connect: Neki Bosch mašine za sušenje veša dolaze s mogućnošću povezivanja na Home Connect aplikaciju, omogućavajući korisnicima da kontrolišu i nadgledaju svoje uređaje sa bilo kog mesta preko pametnog telefona ili tableta. Takođe mogu primiti notifikacije o završetku ciklusa i pristupiti savetima za sušenje.

LG

  • SmartThinQ™ Technology: LG mašine za sušenje veša opremljeni su SmartThinQ™ tehnologijom koja omogućava korisnicima da daljinski upravljaju svojim sušačem, prilagođavaju cikluse sušenja i dijagnostikuju probleme putem pametnog telefona. Takođe, LG nudi kompatibilnost sa Google Assistantom i Amazon Alexom, omogućavajući glasovne komande.

  • Steam Technology: LG takođe koristi paru u nekim modelima mašina za uklanjanje bora i mirisa bez potrebe za pranjem, što je odlično za osvežavanje odeće između pranja.

Samsung

  • SmartThings: Samsung integriše svoje mašine sa SmartThings aplikacijom, omogućavajući korisnicima da kontrolišu svoje uređaje, postavljaju cikluse sušenja i primaju notifikacijei direktno na svoj pametni telefon. Takođe, moguće je pratiti potrošnju energije i dobiti preporuke za cikluse sušenja.

  • MultiSteam Technology: Samsung nudi MultiSteam tehnologiju koja koristi paru za osvežavanje odeće, smanjenje bora i čišćenje, kao i uklanjanje do 99.9% bakterija i mikroba.

Beko

  • AquaWave®: Iako možda nije „pametna“ funkcija u tradicionalnom smislu, Beko-ova AquaWave® tehnologija koristi posebno dizajniran bubanj i lopatice za nežnije sušenje, što produžava život vašoj odeći.

  • ProSmart™ Inverter Motor: Za energetsku efikasnost, Beko koristi ProSmart™ Inverter Motor u nekim mašinama, koji nudi visoku energetsku efikasnost, smanjenu buku i duži vek trajanja.

Saveti za duži vek trajanja mašina za sušenje veša

Kad god kupujete belu tehniku sigurno je da želite uređaj koji će dugo trajati i čija će se investicija isplatiti. To su uređaji i koji ne koštaju baš malo, zato bi trebalo obratiti pažnju na sve funkcije i performanse mašine, i naravno, tokom godina posvetiti pažnju njenom održavanju.

Evo nekoliko saveta za održavanje koji će pomoći da životni vek vaše mašine za veš bude duži:

  • Posle svakog ciklusa pranja potrebno je očistiti filter za dlačice koji se nalazi u vratima mašine. Ako je filter zapušen usled dužeg neodržavanja mašina će raditi duže, a to povećava njeno habanje i trošenje.

  • Na svakih tri do šest meseci važno je očistiti ventil, jer zapušeni ventil usporava proces sušenja i uzrokuje veću potrošnju struje, a nekad čak može i dovesti do požara.

  • Nikad nemojte ubacivati previše odeće u bubanj, jer će pretrpanost uzrokovati da se odeća duže suši.

  • Poželjno je da mašina za sušenje veša poseduje senzor vlažnosti, a većina savremenih mašina ga i ima. Senzor prepoznaje kada je odeća suva i isključuje mašinu, dok npr. tajmer radi određeno vreme ne obazirući se da li je odeća suva ili ne.

Zaključak

Kupovinom mašine za sušenje veša zasigurno ćete uštedeti vreme potrebno za sušenje raznih vrsta odevnih komada, a posebno će biti od koristi u višečlanim porodicama u kojima se svakodnevno pale mašine za pranje veša. Pozicionirajte je tako da vam ujedno i uštedi prostor i da se estetski lepo uklopi u kupatilo, vešernice ili neke druge prostorije koje su zgodne da u njih postavite mašine.

S obzirom na to da savremene mašine za sušenje veša poseduju više korisnih programa možete biti sigurni da će garderoba izaći mekana, osvežena i spremna za nošenje.