Kako da očistite rernu, mašine i frižider prirodnim sredstvima?

Čišćenje rerne prirodnim sredstvima
Napisano: jul 29, 2024

Kuhinja je mesto u kom se svakodnevno boravi, uređaji rade u kontinuitetu, aparati se pale svako malo, a užurbanost i različiti ritmovi ukućana dovode do toga da se aparati i uređaji vrlo brzo zaprljaju. Ako se ne vodi dovoljno računa, i bar malo se zapusti higijena celokupne kuhinje, kasnije će vam trebati više truda i vremena da otklonite nećistoće i masne naslage. 

Zašto biste išli tim ritmom? Zar nije bolje rešenje da u hodu čistite aparate i uređaje, pa onda komforno uživate u spremanju omiljenih delicija? Još ako vam kažemo da to ne moraju biti jaka i agresivna hemijska sredstva, nego samo sirće ili soda (ono što zasigurno imate u kuhinji), znamo da smo vam dali motiv da zavrnete rukave i već sada krenete u čišćenje. Jer, ko ne voli osećaj čistoće, pogotovo kada je reč o kuhinji?

Hajde da vidimo koji su to načini da, bez upotrebe skupih hemijskih proizvoda, očistite rernu, frižider, sudomašinu ili mašinu za veš, kao i mikrotalasne rerne ili kuvalo za vodu.

Radi se o ekološkim i ekonomičnim sredstvima, a dodatno su poželjniji jer ne dovode do iritacija koje se često javljaju pri korišćenju jakih hemikalija. Ovde su u fokusu čuveni aduti “iz naroda” – sirće, soda bikarbona, limun i naravno, voda.

Čišćenje rerne sodom bikarbonom i ostalim sredstvima

Da biste osigurali da čistite rernu sredstvima koja neće kontaminirati hranu, možete koristiti domaće proizvode koji su manje agresivni. Jedno od tih rešenja je čišćenje rerne sodom bikarbonom. Zašto baš soda? Soda bikarbona ima dezinfekcijska i antibakterijska svojstva i uklanja neprijatne mirise. Ova ekološka metoda ne samo da čisti rernu, već i eliminiše neugodne mirise.

Preporučuje se čišćenje rerne najmanje jednom ili dvaput mesečno kako bste izbegli preteranu zaprljanost. Pre početka, izvadite sve plehove i rešetke iz rerne kako biste mogli očistiti svu prljavštinu, uključujući skrivene i tvrdokorne naslage. 

Rastvorite dve kašike sode bikarbone u pola litra tople vode i operite unutrašnjost rerne (koju ste prethodno isključili) sunđerom natopljenim u ovom rastvoru. Za dublje čišćenje i u slučaju zagorele masti, napravite pastu od sode bikarbone (3 veće kašike sode bikarbone i mala šoljica vode) i trljajte je sunđerom po prljavštini. Isperite i osušite.

Ako imate so i sodu bikarbonu, možete napraviti rastvor i od ovih proizvoda: pomešajte šoljicu tople vode, šoljicu sode bikarbone i šoljicu soli. Neabrazivnim sunđerom nanesite smesu na unutrašnje zidove rerne, ostavite da deluje sat vremena, a zatim dobro isperite.

Čišćenje rerne

Krupna so može biti efikasna

Krupna so je takođe odličan saveznik za čišćenje rerne u slučaju naslaga i zagorelih ostataka. Pomešajte so i toplu vodu dok se so potpuno ne rastvori, zatim nanesite na mrlje i ostavite da deluje najmanje 15 minuta.

Voda i limun za čišćenje rerne

Za čišćenje rerne, odmašćivanje i uklanjanje naslaga i neprijatnih mirisa može da se koristi i mešavina vode i soka od limuna. Postupak je sledeći: iscedite najmanje dva limuna u pleh sa visokim ivicama, dodajte vodu i stavite sve u rernu na oko 30 minuta na srednjoj temperaturi.

Isparavanje vode omogućava limunu da deluje na zidove rerne, rastvarajući naslage prljavštine.

Čišćenje rerne sirćetom

Čišćenje rerne sirćetom takođe je vrlo efikasna metoda. Sirće ima dezinfekcijska i odmašćujuća svojstva. Da biste olakšali uklanjanje naslaga, stavite pola čaše belog sirćeta (belo sirće je rzablažena sirćetna kiselina) u šerpicu sa vodom i dovedite do ključanja. Kada voda proključa, premestite šerpicu u prethodno zagrejanu rernu na nisku temperaturu, oko 100 stepeni.

Ostavite da para deluje oko 15 minuta, zatim isključite rernu i pustite da se rastvor ohladi. Vlažnom krpom ili sunđerom očistite naslage. Ovaj postupak ne samo da uklanja naslage, već i doprinosi sjaju zidova vaše rerne.

I mikrotalasnu rernu očistite prirodno

Voda, sirće, limun i soda mogu biti vaš saveznik ne samo za čišćenje klasičnih rerni, već i mikrotalasnih. Mikrotalasne rerne se češće koriste od običnih rerni, jer svako malo se podgrejava određena hrana, prave kokice ili odleđuje smrznuto.

Koji je onda recept za čišćenje mikrotalasne rerne? U činiju sa vodom sipajte čašu sirćeta, pola limuna ili dve kašike sode bikarbone, i zagrejte je na maksimalnoj temperaturi 5 minuta. Para koja se stvara dovodi do odmašćivanja i dezinfekcije. Pre nego otvorite vrata mikrotalasne rerne sačekajte nekoliko minuta, a onda isperite unutrašnjost i ostavite da se osuši.

Kako se čisti veš mašina?

S obzirom na to koliko se često pali, i veš mašina zaslužuje brigu o higijeni. Da bi se održavala čistoća veš mašine nije potrebno kupovati skupa i jaka hemijska sredstva – dovoljno je očistiti filter, redovno brisati gumene zaptivke krpom, a ako ima naslaga, preći sunđerom natopljenim vodom i belim sirćetom.

Šta se još preporučuje? Možete povremeno uključiti pranje na visokoj temperaturi, a onda nakon pranja ostavite otvorena vrata i fioku za deterdžent kako bi se mašina dobro osušila. Važno je i da redovno ispirate fioku za deterdžent, jer se skupljaju naslage od deterdženta i omekšivača.

Sirće i limun

Čišćenje sudomašine pomoću sirćeta – proveren recept 

Baš kao i kod mašine za veš, i kod mašine za pranje sudova važno je ispratiti stanje filtera, kog možete čistiti uz pomoć četkicem, i to pod mlazom vode. Unutrašnje zidove možete slobodno čistiti krpom koja je potopljena u belo sirće, a onda očistite i raspršivače ako su zapušeni. 

Da bi vam sudomašina lepo mirisala stavite polovinu limuna u gornju korpu, pa je zamenite nakon svakog drugog ili trećeg pranja. Pobrinite se da filter bude uvek čist, jer može lako da se zapuši.

Voda i sirće za čišćenje frižidera

Voda i belo sirće odlično će očistiti zidove frižidera, kao i rešetke i fioke. Postoji i trik da otklonite neugodne mirise prirodnim sredstvima – ubacite stabljiku celera ili jednostavno ubacite šoljicu sa sodom bikarbonom u prahu.

Kako skinuti kamenac u kuvalima ili aparatima za kafu?

U svim malim kućnim aparatima koji koriste vodu nakupljanje kamenca zna biti frustrirajuće. Nakon što očistite za nekoliko dana evo ga opet kamenac. Pravilo je da izbegavati ostavljanje vode u rezervoaru – nakon upotrebe ispraznite ga i ponovo sipajte kada pravite kafu ili kad vam treba proključala voda za čaj.

Sirće je odlično rešenje da uklonite kamenac. Možete koristiti i kašičicu limunske kiseline rastvorene u čaši vode.

Zaključak

Čišćenje kuhinjskih i ostalih kućnih aparata često se odlaže delimično zbog lenjosti, a delimično zbog straha od oštećenja nekih elemenata. Postoji mogućnost korišćenja pogrešnih proizvoda koji kasnije mogu doći u kontakt sa hranom koja će se jesti. Kako bi se osigurala maksimalna higijena i zdravstvenu ispravnost jela, važno je znati kako pravilno i promišljeno koristiti prirodna sredstva za čišćenje.

Rernu bi trebalo čistiti svaki put kada se koristi, posebno ako ste pripremali masnu hranu ili ako je nešto iscurilo na dno. U takvim slučajevima je veoma važno očistiti unutrašnjost, makar i brzo, kako biste izbegli probleme prilikom budućeg spremanja jela. U svakom slučaju, dobro je rernu čistiti barem jednom mesečno, a još bolje ako je to dva puta mesečno.

Sudomašinu ili mašinu za veš poželjno je čistiti na mesec dana, a frižider možete jednom u tri meseca. Naravno, ukoliko želite i stižete češće, utoliko bolje.