Roštilj na ćumur – Saveti za bezbedno postavljanje

Roštiljanje
Napisano: jul 15, 2024

Na kom mestu u dvorištu da postavim roštilj? Moram li voditi računa o udaljenosti okolnih objekata radi zaštite od požara? Kakva podloga ispod roštilja je poželjna? Ova i još neka pitanja postavljaju se često među onima koji prvi put organizuju roštiljanje i žele da sve protekne kako treba.

Sigurno je da miris roštilja u dvorištvu nikog ne ostavlja ravnodušnim. Dim koji se širi znak je da se sprema ukusno meso koje će okupiti porodicu i prijatelje. To i jeste najlepši “zadatak” roštiljanja – okupljanje najmilijih uz kojih će obrik biti ukusniji, a još jedno druženje povod za nove uspomene i fotografije.

Ako ste početnik, ali i ako niste, dobro je proveriti i podsetiti se šta sve treba uzeti u obzir radi sigurnosti i bezbednosti, kako ne bi došlo do manjih nezgoda prilikom roštiljanja.

Upravo je sigurnost ono što treba da bude prioritet pri postavljanju roštilja, a to podrazumeva da uzmete u obzir nekoliko faktora o kojima ćemo se pozabaviti u ovom tekstu, pa ćete saznati: kako zapravo rade roštilji na ćumur, zašto je važno izabrati dobru lokaciju, kako pripremiti prostor za postavljanje roštilja, šta znači pravilna instalacija samog roštilja i kako dobro upaliti ćumur.

Pravilno rukovanje i podešavanje temperature rezultiraće savršeno ispečenim mesom – to je, u stvari, najvažnija poruka.

Ali, prvo, da vidimo – zašto je hrana spremljena na roštilju tako neodoljivo ukusna

Zapravo je ćumur taj koji mesu i povrću daje autentičan ukus, i teško ga je zameniti modernim električnim ili gasnim roštiljima. To je zbog načina na koji ćumur, kao prirodni izvor toplote, omogućava hrani da polako upija dimljene arome koje obogaćuju svaki zalogaj. Sigurno ste se bezbroj puta uverili koliliko su piletina, riba i naravno, ćevapi, ukusniji kada su spremljeni na roštilju na ćumur u odnosu na pečenje na električnim šporetima ili roštiljima.

Toplota koja nastaje sagorevanjem uglja je intenzivna i relativno konstantna, što omogućava ravnomerno pečenje mesa. Ova stalna visoka temperatura je ključna za postizanje brze karamelizacije površine mesa, što rezultira razvojem bogatih i složenih okusa poznatih kao Maillardova reakcija. Kada masnoće i sokovi iz hrane kapaju na vreli ugalj zagrevaju se i isparavaju, a rezultirajući dim se vraća ka hrani, dodatno doprinoseći dimljenom ukusu. To je i jeste velika prednost ovog tipa roštilja u odnosu na gasni ili električni, koji ne mogu obezbediti tako neodoljiv ukus.

Roštiljanje

Pravilno postavljanje roštilja – zašto treba obratiti pažnju na ove stvari

Nakon što ste odabrali roštilj na ćumur, kupili sve ono što je potrebno za spremanje hrane, važan je i momenat adekvatnog postavljanja i pravilnog korišćenja. Možda ste pomislili da ga je najlakše postaviti tamo gde ima najviše slobodnog prostora, ali nekad baš ta lokacija i nije baš najadekvatnija.

Pogrešna lokacija za roštilj može rezultirati time da dim ide ka unutrašnjosti kuće, ili da su u blizini stvari koje su zapaljive. Domaćini često ne žele da je roštilj daleko od stola gde se priređuje ručak ili večera, zbog „logistike“.

Npr. kod Amerikanaca postoji pravilo da oko roštilja bude razmak od najmanje 2 metra, u svim pravcima, i sa strane i vertikalno, upravo radi bezbednog roštiljanja. Roštilj nikada nemojte postavljati blizu zida ili ograde, niti ispod drveta. Ne bi smelo roštiljati ispod tremova.

Kada govorimo o bezbednom postavljanju, kamena terasa ili kamena ploča uvek su najsigurnije, jer je rizik od požara minimalan.

Roštilj na palubi broda? Trebalo bi da znate da je drvena podloga uvek rizična. Zato oni iskusniji predlažu postavljanje nezapaljive podloge ispod roštilja. Dodatno se te podloge mogu premazati crnom bojom otpornom na visoke temperature, koja se inače može nabaviti na Amazonu.

Roštilj

O čemu još da povedete računa pre paljenja roštilja?

Roštilji na ćumur proizvode ugljen-monoksid i druge gasove tokom sagorevanja ćumura. Ovi gasovi mogu biti opasni ako se udahnu u zatvorenim prostorima, što znači da je pravilna ventilacija veoma važna.

  • Postavljanje na otvorenom: Roštilj na ćumur uvek postavite napolju gde ima dovoljno svežeg vazduha. Izbegavajte roštiljanje u garažama, čak i ako su vrata otvorena, ili pod zatvorenim konstrukcijama kao što su terase.

  • Izbegavanje nadstrešnica i zatvorenih prostora: Postarajte se da roštilj nije ispod visećih grana, tendi ili niskih krovova. Ova postavka ne samo da minimizira rizik od požara, već i sprečava nakupljanje dima i promoviše bolju cirkulaciju vazduha.

  • Osigurajte tampon zonu od negorivog materijala poput cigle, kamena ili betona oko roštilja. Ovo područje treba da bude slobodno od suvog lišća, papira i drugih zapaljivih materijala.

  • Roštilj uvek postavite na ravnu i stabilnu površinu. Neravne površine mogu uzrokovati da roštilj bude nagnut i nestabilan, što je posebno rizično kada je roštilj vruć.

  • Provera stabilnosti pre upotrebe: Pre paljenja roštilja, nežno ga protresite da se uverite da je stabilan. Ako roštilj ljulja, prilagodite njegov položaj ili površinu na kojoj stoji kako biste osigurali da je siguran.

  • Upotreba podloga za roštilj: Za dodatnu stabilnost i zaštitu terase ili travnjaka, razmislite o postavljanju podloge ili prostirke za roštilj ispod njega. Dizajnirane su da izdrže visoke temperature i sprečavaju oštećenje površina ispod.

Kako vetar i vremenski uslovi utiču na roštiljanje?

Kada se roštilja na otvorenom vreme može značajno uticati na efikasnost roštiljanja, odnosno koliko vremena i truda ćete morati dodatno uložiti, jer vam dobri vetrovi mogu  i te kako pomoći.

Ako obratite pažnju na vetar imaćete kontrolu nad procesom pečenja mesa. Evo nekih smernica:

  • Smer vetra: Pre nego što postavite roštilj, posmatrajte smer vladajućih vetrova. Možete koristiti zastave, dim ili čak prirodne indikatore kao što su pravci lišća na drveću da biste to odredili.

  • Zaštita od direktnog vetra: Postavite roštilj okomito na pravac vladajućeg vetra. Ovo pozicioniranje pomaže da se izbegne podsticanje plamena od strane vetra, što može dovesti do pregrevanja roštilja, ili duva hladan vazduh preko roštilja, što može otežati održavanje konstantne temperature.

  • Koristite vetrobrane: Ako je vetar jak i često menja pravac, razmislite o korišćenju prenosivog vetrobrana. To može biti specijalno napravljen vetrobran za roštilj ili čak privremeno rešenje koje koristi druge velike stabilne objekte ili konstrukcije koje mogu efikasno blokirati vetar a da ne stvore opasnost od požara.

Roštiljanje, inače, nije samo aktivnost za sunčane dane. Evo na šta da obratite pažnju kad roštiljate pri različitim vremenskim uslovima:

  • Sunčano i toplo vreme: Kada je napolju jako toplo pokušajte da pozicionirate roštilj u hladovinu kako biste sprečili pregrevanje, a ujedno i pružili prijatno iskustvo za onoga koji upravlja roštiljem. Visoko drvo koje daje prirodnu haldovinu može biti dobro rešenje.

  • Kišovito vreme: Ako ste odlučili da potpalite roštilj, a napolju pada kiša, pokrijte roštilj poklopcem koliko god je to moguće kako biste sprečili fluktuacije temperature i zaštitili ugalj. Koristite pokrivač za roštilj dok ne traje pečenje, i razmislite o montiranju privremenog skloništa poput pop-up šatora za ozbiljne ljubitelje roštilja.

  • Hladno vreme: Roštiljanje na hladnom vremenu zahtevaće više ćumura ili duže vreme predgrevanja da bi se dostigla željena temperatura za pečenje mesa i povrća. Zaštita roštilja od hladnih vetrova je jako važna  za održavanje toplote.

  • Vetroviti dani: Osim postavljanja vetrobrana, u vetrovitim uslovima pažljivo pratite  roštilj kako biste osigurali da ostane stabilan. Po potrebi prilagodite ventile kako biste smanjili protok kiseonika i kontrolisali vatru.

Ćumur

I na kraju najvažniji korak – Evo kako da pravilno postavite roštilj i zapalite ćumur

Pošto smo vas pripremili na šta sve da obratite pažnju pre instalacije roštilja, došli smo i do poslednjeg i najvažnijeg koraka – pravilno postavljanje, korak po korak.

  • Pročitajte uputstvo: Uvek počnite sa uputstvima proizvođača. Različiti roštilji imaju specifične zahteve za sastavljanje i bezbednosna upozorenja.

  • Koraci sastavljanja:

    • Raspakujte i organizujte: Poređajte sve delove i opremu.
    • Sastavljanje okvira: Počnite sastavljanje osnove ili okvira roštilja, osiguravajući da su svi šrafovi čvrsto zategnuti, ali ne preterano, da ne biste oštetili navoje.
    • Dodavanje komponenti: Pričvrstite noge, ručke i rešetku.
    • Osigurajte da svi delovi budu čvrsto i sigurno postavljeni.
    • Završni dodaci: Pričvrstite bilo koje dodatne funkcije kao što su termometri, točkovi ili police za odlaganje.
  • Provera potencijalnih oštećenja: Pregledajte roštilj za bilo kakva oštećenja, kao što su udubljenja ili oštre ivice koje mogu predstavljati bezbednosne rizike ili uticati na performanse roštilja.

  • Provera nedostajućih delova: Osigurajte da su tu sve komponente. Nedostajući delovi mogu ugroziti stabilnost i funkcionalnost roštilja.

  • Važnost redovnog održavanja:

    • Redovno čišćenje: Uklonite pepeo i ostatke hrane nakon svake upotrebe da biste sprečili nakupljanje i potencijalne opasnosti od požara.
    • Provera rđe i ištrošenosti: Periodično proveravajte znake habanja, rđe ili propadanja, posebno na kritičnim mestima kao što su rešetka i posuda za ćumur.
    • Provera pokretnih delova: Osigurajte da svi pokretni delovi, kao što su poklopci, ventili i točkovi, funkcionišu glatko.

Akcija kreće – Kako se pali ćumur?

Pravilno paljenje ćumura je ključan momenat kako bi samo roštiljanje bilo uspešno. Iskusne roštiljdžije imaju svoje tajne:

  • Izbegavajte tečni upaljač: Da biste sprečili da štetne hemikalije utiču na hranu i okolinu, izbegavajte korišćenje tečnog upaljača. Umesto toga, koristite sigurnije alternative.

  • Saveti za početnike:

    • Dimnjak za paljenje: Jedna od najefikasnijih metoda. Napunite dimnjak ćumurima, stavite zgužvani papir ispod i zapalite. Kada ćumur postane crven i prekriveni pepelom, istresite ga u roštilj.
    • Električni starteri: Stavite električni starter u gomilu ćumura i uključite ga. Uklonite ga kada ćumur počne da gori.
    • Kocke za potpalu: Koristite proizvode poput voskanih kocki ili prirodnih drvenih čipova koji ne oslobađaju štetne hemikalije.
  • Mere predostrožnosti:

    • Koristite rukavice otporne na toplotu, kao i kecelju. Poželjno je i da nosite zatvorenu obuću, umesto sandala ili papuča.  Osim toga, nije poželjna široka odeća.
    • Palite ćumur na dobro provetrenom mestu: Osigurajte da se roštilj nalazi napolju, na otvorenom prostoru kako biste izbegli udisanje dima i smanjili rizike od požara.
    • Nikada ne ostavljajte roštilj bez nadzora.
    • Koristite pribor sa dugačkim drškama.
    • Važno je da redovno čistite roštilj, jer što se više masnoće i ulja nakupi, utoliko više šanse za požar. Kada se roštilj ohladi, očistite rešetke i ispraznite posudu za masnoću.
    • Savetuje se i da se ugalj i žar odlože u metalnu kantu, a to nije kanta za smeće, jer se može lako zapaliti.
    • Neka aparat za gašenje požara uvek bude u blizini.
    • Ne pokrivajte roštilj dok se ne ohladi. Soda bikarbona, kanta sa peskom ili baštensko crevo mogu ugasiti požar izazvan masnoćom, ali aparat za gašenje požara je uvek najbezbedniji i najpouzdaniji izbor.

Zaključak

Verujemo da je važno podsetiti se osnovnih smernica za postavljanje i paljenje roštilja, jer svake sezone neke nove generacije okupljaju po prvi put svoje prijatelje i žele im prirediti nezaboravno druženje u prirodi. I za mlade, ali i za one iskusne, važe ista pravila – uvek budite oprezni sa vatrom i zapaljivim materijama, i pametno izaberite prostor gde ćete roštiljati.

Važno je gde postavljate roštilj, koliki je razmak do objekata u blizini kako ne bi došlo do požara, kakav vetar duva i da li je stabilan teren na kom ste postavili roštilj. Sačuvajte ovaj vodič ne samo za sebe, nego i za sledeće naraštaje koji će naslediti vaš hedonizam i želju za kvalitetno spremljenom hranom i druženjem u prirodi.