Zimnica se ne sprema bez dobre kuhinjske opreme – Imate li sve što je potrebno?

zimnica_ajvar_paprike
Napisano: septembar 3, 2025

Već si sigurno odlučila šta ide u tegle ove godine. Paprike i krastavci su već rezervisani kod pouzdanog prodavca, paradajz je zreo, šljive za kompot ubrane, a kalendar vam jasno pokazuje: sad je vreme.

Recepti su spremni, znanje i iskustvo su tu, ruke uvežbane. Ali…da li ste proverile šerpe? Tegle? Poklopce? Obično su spremne svake godine, ali taman kad treba da se sipa vrela smesa – fali jedna velika varjača, još nekoliko tegli ili još jedan lonac, jer vam je komšinica baš ovih dana donela sa sela još domaćih paprika.

U žaru pripreme, lako se zaboravi kuhinjska oprema i pribot bez kojih zimnica ne može da se spremi kako treba. I to ne bilo kakva. Nego ona koja vas ne izdaje kad se najviše traži – kad sve vri, kad se sipa u sterilne tegle, kad se peče ajvar ili secka beli luk…

Ako se već trudite da zimnica bude ukusna i ona prava, domaća – zašto biste improvizovali s priborom, pogotovo kad znate da je dobra oprema i pribor pola posla.

Kroz ovaj tekst vam donosimo pregled šta sve od kuhinjskog asortimana olakšava proces pripreme zimnice, pa vam predlažemo da ispratite svoj spisak, uporedite sa našim predlozima i na vreme nabavite ono što vam je potrebno.

Sadržaj

Sve kreće od šerpi, tepsija i lonaca

Šerpe su definitivno najtraženije kuhinjske posude pred početak pravljenja zimnice, a to prvo mesto dele sa plehovima i tepsijama u kojima se peku paprike.

Ako imate uslova, paprike možete peći napolju, na roštilju ili plotni, ali ako Vam je praktičnije i sve radite u stanu, sasvim dobro se peku i u plehovima u rerni. Bitno je da plehovi budu dovoljno duboki, jer sok koji paprika pusti zna da iscuri ako ivice nisu visoke, a ako pečete više tura zaredom, biće lakše ako imate najmanje dva-tri komada pri ruci.

Kada su paprike ispečene, sledi ljuštenje – posao koji ume da potraje, pogotovo kad radite veću količinu. Pripremite plastične posude u koje ih možete odmah stavljati, pa ih poklopiti da se napare i lakše gule. Još praktičnije je ako imate cediljke koje možete postaviti na te posude – višak soka otiče, a paprika ostaje suvlja za dalji rad.

Za mlevenje paprika i patlidžana koristi se mašina – starinska ručna ili električna, a neko se odlučuje i za jaču seckalicu. I jedno i drugo zahteva stabilan radni prostor, dobre daske za sečenje i pouzdane kuhinjske alate koji neće popustiti pod količinom.

Kad se sve izmelje, na red dolaze veliki lonci i šerpe. Za ajvar i slične đakonije, najbolje je koristiti emajlirane ili debelozidne inox šerpe, koje ravnomerno raspoređuju toplotu. Ako pravite više vrsta zimnice u isto vreme (npr. ajvar i pinđur), korisno je da imate više od jednog velikog lonca, kako ne biste čekali da se prvi opere i ohladi.

zimnica_tegle

Tegle za zimnicu – pripremite ih dovoljno

Za sipanje u tegle, najpraktičnije je koristiti levak, jer smanjuje prosipanje i ubrzava posao. Pre toga, naravno, tegle bi trebalo sterilisati – u rerni, u vreloj vodi ili kako već radite godinama. Važno je samo da su čiste, suve i spremne.

Zimnica se ne završava s ajvarom. Tu su i kisele paprike, turšija, cvekla, šarena salata, feferoni, karfiol, paradajz u flašama, paprika u pavlaci, kao i voćni deo – džemovi, pekmezi i slatka. Sve to traži tegle različitih zapremina – manje za džem, veće za turšiju, a najčešće se uvek pokaže da jedna veličina fali baš kad ne treba.

Sitni kuhinjski pribor koristan za spremanje zimnice

Od sitnih pomagala, tu su prese za beli luk, rende (s posudom ili bez), seckalice, aparati za čišćenje koštica, konične cediljke, varjače – najbolje one drvene, duge i debelih drški, da ne klize iz ruke kad se masa dugo meša. Uvek je poželjno proveriti asortiman noževa, pa ako vidite da su vam potrebni određeni modeli, odlična je prilika da obnovite kolekciju.

Poseban savet: obezbedite dovoljno kuhinjskih krpa – za brisanje ruku, za podmetače, kao i za pokrivanje.

Odlaganje zimnice: gde je i kako čuvati

Nakon što sve završi u teglama i flašama, dolazi onaj deo koji mnogi ostave za kraj, a može da napravi haos ako se ne isplanira. Gde će sve to da stoji? 

Ako imate garažu ili podrum, najbolje je da uložite u garažne police – da sve bude pregledno, složeno po vrstama, i lako dostupno kada zatreba. Ukoliko zimnicu držite u ostavi ili čak u stanu, važno je da sve bude što bolje organizovano i da se staklo ne udara jedno o drugo.

Kako se čuva zimnica? Zimnica se čuva na tamnom, suvom i prohladnom mestu, bez vlage i bez direktne svetlosti. Ako to ispoštujete, ostaje stabilna mesecima, čak i duže.

Zaključak

Koliko bogatu zimnicu ćete imati zavisi najviše od toga koliko volite da eksperimentišete i koliko Vam vreme dozvoljava. Neki godinama prave isto, jer su ukusi u kući već ustaljeni, a neko svake sezone ubaci bar jedan novi recept – iz znatiželje ili da isproba nešto novo. 

Ako već ulažete trud da sve bude domaće i ukusno, olakšajte sebi tamo gde možete – uz dobar pribor i posuđe, svaki korak ide brže i lakše. Kad zima stigne, i kad iz špajza zamiriše tegla ajvara, znaćete da se trud isplatio.