Friteze na vruć vazduh – Kakva su iskustva onih koji ih imaju?

Friteza na vruć vazduh
Napisano: decembar 25, 2024

Hrskavi pomfrit ili zlatno pohovana piletina je nešto čemu se teško može odoleti, i već godinama zauzimaju prvo mesto na listi comfort food-a. Ipak, sa sve većim fokusom na zdrav način života, postavlja se pitanje – kako uživati u prženim poslasticama bez prekomernih kalorija i masti? Upravo ovde nastupa friteza na vruć vazduh – aparat koji je u poslednjih nekoliko godina zauzeo posebno mesto u kuhinjama širom sveta, obećavajući zdraviju alternativu tradicionalnom prženju.

Friteze na vruć vazduh, Air Fryer-i ili jednostavno pekači su postali sinonim za kuhinjsku inovaciju, koristeći tehnologiju cirkulacije vrućeg vazduha kako bi obezbedili savršenu hrskavost bez velike količine ulja. Iako su inicijalno privukli pažnju onih koji žele da smanje unos kalorija, ovi pekači su brzo postali nezaobilazan aparat za sve koji vole brzo, ukusno i jednostavno pripremanje hrane. Od pomfrita i nuggetsa do pečenih kolača i povrća, friteze na vruć vazduh su redefinisale način na koji pripremamo svakodnevne obroke.

O ovom globalnom kulinarskom fenomenu razgovaramo sa nutricionistkinjom Zvezdanom Ljubenković Marković, istražujući kako funkcionišu friteze na vruć vazduh, kakva su njena iskustva u korišćenju ovog aparata i da li su zaista vredni pažnje – posebno za sve one koji su u potrazi za balansiranjem između neodoljivih ukusa i zdravlja.

Kada si se odlučila na kupovinu Air Fryer-a i šta te najviše podstaklo na to?

  • Za kupovinu Air Fryer-a sam se odlučila kada mi je bila potrebna brza priprema zdravih obroka, i momenat da ne moram da provodim puno vremena u kuhinji, nego da to bude minimalna priprema, a da zapravo aparat odradi ostatak posla. I upravo to mi je omogućio Air Fryer. To je ono što sam, takođe, primetila i kod mojih klijenata, jer zbog brzine vremena u kom živimo, potrebna im je brza alternativa za pripremu zdravije kombinacije hrane.

Posle koliko si shvatila da je reč o dobroj investiciji za tvoje kulinarstvo i navike koje imaš u spremanju jela?

  • Vrlo brzo sam shvatila da je reč o pametnoj investiciji. Pre kupovine sam se informisala o ovom tipu aparata, u smislu šta sve može od obroka da se pripremi u njemu, i već kroz  2 do 4 nedelje svakodnevnog korišćenja sam shvatila da je to uređaj koji najviše koristim u spremanju jela. Navike koje imam u pripremi jela se odnose na zdrav pristup, a sa ovim aparatom mogu da kombinujem osnovne grupe namirnica, npr. meso i povrće ili riba i povrće, i sve to samo sa začinima i sa minimalno ulja, čak i bez imalo ulja. Kao rezultat imam sočno jelo, savršene teksture i mekoće.

Čim se spomene Air Fryer odmah se navodi kako je reč o zdravom način prženja, pečenja pa i kuvanja. Možeš li nam pojasniti zdravstvene prednosti prženja na vrući vazduh u poređenju sa prženjem i pečenjem na koje smo tradicionalno navikli?

  • Air Fryer je u stvari jedna vrsta friteze koja, uz pomoć cirkulacije vrućeg vazduha, zadržava više nutritivnih svojstava namirnica, a opet se dobija sočnost i hrskavost koju ljudi toliko žele. Pritom, izbegava se potapanje u plitke ili duboke masnoće i dobija se kalorijski bolji obrok, kao i nutritivno i zdravstveno bolja iskorišćenost namirnica.

Takođe, ono što ljude oduševljava kod ovog tipa aparata je što se u domu ne zadržavaju mirisi tokom pripreme hrane. Kada se npr. priprema riba, a ljudi često izbegavaju da pripremaju ribu u stanovima, zbog širenja i zadržavanja mirisa, sa Air Fryer-om skoro da nema nikakvih mirisa, što je jedan od velikih benefita. Pritom se aparat brzo čisti i pere, njegovi se delovi mogu stavljati u sudomašinu, a sve to olakšava posao domaćicama.

Kakav je usus hrane koja se sprema u njemu? Kako bi ga ti opisala?

  • Nakon što je jelo gotovo, ostaje sočnost, hrskavost i nekako se zaista osete svi ukusi određene namirnice. Iako nema ulja, hrana neće biti žilava, pogotovo namirnice animalnog porekla, već savršeno ispečeno. Mekoća je zagarantovana.
Zvezdana Ljubenković Marković
Zvezdana Ljubenković Marković

Da li je komplikovano savladati programe i način spremanja jela u njemu?

  • Zaista nije komplikovano, jer su kod većine Air Fryer-a već definisani programi pripreme hrane, na kojoj temperaturi se spremaju i koliko će vremena biti potrebno da se npr. spremi riba, meso, pomrit, kolači, pecivo, ili neko od tradicionalnih jela, poput punjenih paprika i slično. 

Koja jela ti najčešće spremaš i koliko uštediš vremena kada koristiš ovaj aparat?

  • Ja u Air Fryer- spremam oko 80% jela, od toga pripremam upravo i tradicionalna jela, poput musake, zapečenog meso sa povrćem u nekom zdravijem sosu, i raduje me što se ta sočnost i mekoća zadržavaju. Svi željni čekaju pomrit od krompira ili batata, koji je hrskav i neodoljiv, i imaš osećaj kao da jedeš onaj pravi pomfirt, koji se nažalost sprema u velikoj količini ulja. Ovde je to sve bez ulja. U njemu takođe pravim razne vrste hlebova, kolača, mafina, a zbog temperature koju dugo zadržava, može da se koristi za podgrevanje nekih namirnica. Ono što je meni kod njega, takođe, korisno je to što može duže da zadrži toplotu obroka nakon što se završi spremanje jela.

Pretpostavljamo i da se dosta jela na ovako zdraviji način može pripremiti za dečiju ishranu. Šta se sve može u njemu spremiti za malu decu?

  • Da, za decu mogu lako da se spreme slatki i slani mafini, zatim razni zdravi slatkiši, zdrav pomfrit, pileći štapići sa susamom, pripremljeni bez ulja. Može da se spremi zdrava varijanta paste i rižota, što deca takođe vole. U suštini, većina jela koja se tradicionalno spremaju u rerni, mogu i u Air Fryer-u.

Šta misliš, da li je ova friteza suvišna ako se već poseduju drugi uređaji, poput rerne? Kod tog pitanja su ljudi malo u zabuni…

  • Iskreno, ne. Mislim da je to jako dobra investicija, i evo mogu reći da se taj friteza na vruć vazduh u mojoj kuhinji intenzivno koristi evo već tri godine. Iako, naravno, većina domaćinstava poseduje rerne, nekada je suvišno paliti rernu da bi se npr. pripremilo jelo za dvoje, jer sve to može Air Fryer. Pritom, ne morate ni stalno da proveravate da li je jelo ispečeno, nego imate minutažu, tajmer i temperaturu koju prilagodite. Kad se zvonce oglasi, obrok je gotov i spreman da se jede. Mislim da je to velika olakšica.

Tako da, ne mislim da je Air Fryer suvišan, naprotiv, mislim da ga treba imati svako domaćinstvo, a pogotovo oni koji žive sami i pripremaju obrok samo za sebe.

Teodora Brnjoš