Kako izabrati kišobran kolica – Vodič za kupovinu

Kako izabrati kišobran kolica – Vodič za kupovinu

kisobran_kolica
Napisano: jun 4, 2024

Već neko vreme ste u potrezi za kišobran kolicima i pitate se koja bi najbolje odgovarala potrebama vaše bebe i porodičnim navikama? Osim kupovine 2u1 ili 3u1 kolica, koja su neophodna po bebinom izlasku iz porodilišta, nakon određenog perioda dolazi i momenat za kupovinu kišobran kolica, jer vas očekuje mnoštvo scenarija u kom je poželjno imati lagano i praktično rešenje za prevoz bebe. Setite se samo odlaska do prodavnice sa bebom. Jasno je da su vam tada najpotrebnija lagana kolica.

Ovaj tip kolica odlikuje lakoća korišćenja, praktična su i jednostavna, i kao takva su roditeljima verni saveznik, kako u svakodnevnim obavezama oko deteta i sa detetom, tako i pri porodičnim odlascima na putovanja, šetnje, izlete i slično.

U ovom tekstu vam donosimo odgovore na sledeća pitanja:

  • Šta su kišobran kolica i koje su im prednosti u odnosu na standardna

  • Koje su im osnovne karakteristike

  • Kada je najbolji momenat za kupovinu kišobran kolica

  • Za koji uzrast su namenjena kišobran kolica

  • Kako kišobran kolica olakšavaju svakodnevni život

Verujemo da ćemo vam pružiti najadekvatnije informacije, kako bi se donela pametna odluka, i da ćete na kraju izbarati kolica po meri i potrebama.

Šta su kišobran kolica i zašto su toliko popularna?

Ova su kolica nazvana tako jer se sklapaju kao kišobran, a duge, zakrivljene ručke podsećaju na upravo na same drške kišobrana. Ovakav dizajn nije samo stvar estetike; duboko je ukorenjen u praktičnosti i evoluciji roditeljskih potreba tokom vremena. Upravo ta lakoća sklapanja i rasklapanja čini ih nezamenljivom opremom za svakodnevno funkcionisanje, od bebinog 6. meseca pa nadalje. 

Koncept kišobran kolica pojavio se krajem 20. veka, perioda koji je obeležen značajnim promenama u ponašanju potrošača, urbanom životu i transportu. Kako su gradovi postajali sve gušće naseljeni i automobili postali uobičajeno sredstvo prevoza, roditeljima je bila potrebno kompaktnije i lako prenosivo rešenje za izvođenje dece u šetnju. Tradicionalna kolica su često bila glomazna, teška za sklapanje i nezgrapna za nošenje, čineći ih manje praktičnim za kretanje gradskim ulicama, javnim prevozom ili tokom putovanja.

Kišobran kolica su aerodinamična rešenja dizajnirana za mobilnost i lakoću upotrebe. Prvi modeli su bili prilično jednostavni, nudeći suštinsku funkciju sedišta na točkovima sa karakterističnim zakrivljenim ručkama. Međutim, vremenom su evoluirala pa uključuju više funkcija, kao što su podesiva sedišta, tendu za sunce i korpe za skladištenje, dok su i dalje zadržavala svoju prepoznatljivu kompaktnost i prenosivost.

U odnosu na standardna kolica ona su i te kako lakša, nisu opterećena raznim dodacima kao klasična kolica, i vrlo su praktična za menevrisanje. To je posebno važno kada se uzme u obzir šetnja gradskim trotoarima ili prilikom putovanja. Znamo koliko je važno biti efikasan, brz i okretan dok se sa bebom krećete npr. po aerodromu. Naravno, i skladištenje i odlaganje ovih kolica je jednostavnije.

kisobran kolica

Ključne karakteristike i funkcionalnosti kišobran kolica

Kišobran kolica se proizvode sa fokusom na jednostavnost, lako prenošenje i praktičnost, pa su zato postala neophodna i nezamenljiva. Evo nekih ključnih karakteristika koje u stvari definišu kišobran kolica i doprinose njihovoj funkcionalnosti i korisnosti:

Lagani okvir

  • Materijal: Okvir kišobran kolica je obično napravljen od laganih metala kao što je aluminijum. To ih čini lakim za podizanje, nošenje ili upravljanje, a da se pritom ne umanjuje izdržljivost.

  • Dizajn: Dizajn je minimalistički, fokusiran na suštinu, bez dodatne težine koja se nalazi kod tradicionalnijih kolica. Ovaj pojednostavljeni dizajn doprinosi lakoći kolica i jednostavnosti upotrebe.

Kompaktno sklapanje

  • Kišobran kolica su dobila ime po svojoj sposobnosti da se sklope na način sličan kišobranu, samo jednom rukom, karakterišući jednostavno, dvodimenzionalno sklapanje koje kolica pretvara u vitki profil.

  • Kompaktno sklapanje čini ova kolica idealnim za skladištenje u uskim prostorima, transport u prtljažnicima automobila ili nošenje u javnom prevozu.

  • Kada se sklope ova kolica se mogu nositi preko ramena, jer je većina modela opramljena kaiševima.

Zakrivljene ručke

  • Ručke su duge i zakrivljene, podsećajući na oblik drške kišobrana, odakle kolica dobijaju svoje ime. Ovaj dizajn omogućava lako upravljanje i udoban rukohvat.

  • Ručke su često obložene penom ili gumom za dodatnu udobnost tokom dužih šetnji.

Podesivi naslon za leđa i nogice

  • Kako bi dete imalo maksimalan ugođaj dok se vozi u ovim kolicima naslon za leđa se može podešavati u nekoliko nivoa, za spavanje i dremku, ili da udobno sedi i razgleda.

  • Osim toga, i naslon za nogice se takođe može podešavati.

Točkovi i suspenzija

  • Kišobran kolica obično imaju manje točkove, dizajnirane za glatke površine i urbane sredine. Prednji točkovi često se mogu okretati, čineći kolica agilnijim i lakšim za okretanje.

  • Iako ne tako robustna kao kod većih kolica, neka kišobran kolica dolaze sa osnovnim sistemima suspenzije koji apsorbuju udarce i pružaju udobniju vožnju na malo neravnim površinama.

Tenda i estetika

  • Tenda je dizajnirana da zaštiti dete od sunca i slabe kiše. Moderna kišobran kolica imaju podesive i proširive tende,  i često sa prozorčićima za provirivanje kako bi roditelji mogli da prate dete.

  • Kišobran kolica dolaze u različitim bojama, omogućavajući roditeljima da izaberu ona koja odgovaraju njihovom stilu. Tenda često sadrži atraktivan dizajn, sa motivima iz crtaća, slikovnica ili džungle, doprinoseći ukupnoj estetskoj privlačnosti kolica.

Sigurnosne karakteristike

  • Većina kišobran kolica dolazi sa sistemom sigurnosnih pojaseva u 5 tačaka pričvršćivanja kako bi dete ostalo sigurno.

  • Standardne su kočnice na zadnjim točkovima koje se mogu lako aktivirati i deaktivirati nogom, osiguravajući da kolica ostanu na mestu kada je to potrebno.

kisobran kolica

Kada je vreme za kupovinu kišobran kolica?

S obzirom na to da su ova kolica namenjena uzrastu od 6. meseci (ne bi trebalo pre, jer nemaju podršku za glavu i vrat) pa do detetove kilaže od oko 15 kg, ona i ne moraju biti kupljena u trenutku kada se kupuje sva ona obavezna oprema za dolazak bebe. Tada je najvažnije kupiti standardna kolica koja dolaze sa korpom i autosedištem.

Kupovina kišobran kolica može sačekati nekoliko meseci, i onda spremno krenite u kupovinu kako bi se beba u njima mogla voziti onda kada je spremna samostalno da sedi. 

Mnoge porodice razmatraju kišobran kolica kao sekundarnu opciju u odnosu na velika kolica. U tom slučaju, kupovina kada je beba nekoliko meseci stara ili kada se pojave specifične potrebe (kao što su putovanja) ima smisla.

Kao i mnogi artikli za bebe, kišobran kolica se često mogu naći po sniženim cenama tokom velikih akcija, kao što je npr Crni petak. Planiranje kupovine oko takvih datuma može dovesti do značajnih ušteda.

Ako naiđete na dobru ponudu ili rasprodaju, pametno je kupiti kišobran kolica unapred, čak i ako se odmah ne budu koristila. 

Zašto su kišobran kolica idealna za šetnje i putovanja?

Kombinacija laganih materijala, kompaktnog sklapanja i ergonomskih ručki čini kišobran kolica izuzetno jednostavnim za upotrebu u svakodnevnom životu. Posebno su pogodna za brze izlaske, obavljanje poslova i putovanja.

Dizajnirana su za brzo, jednoručno sklapanje i rasklapanje, što je posebno korisno za roditelje koji se često nalaze u situaciji da moraju da obavljaju više stvari odjednom. Njihova jednostavnost i lakoća manevarisanja u gužvama, kao što su tržni centri, trotoari ili javni prevoz, čine ih praktičnim izborom za roditelje u pokretu.

Delovi kolica od tkanine obično se mogu skinuti i oprati, dok se okvir može obrisati vlažnom krpom, što održavanje čini jednostavnim.

Moderna kišobran kolica su se prilagodila potrebama savremenih porodica, nudeći funkcije koje su nekada bile ekskluzivne za standardna kolica, kao što su sedišta koja se mogu naginjati za dremku, podesivi naslon za noge ili proširive tende za zaštitu od sunca. To ih čini svestranijom opcijom nego ikad pre.

Kako odabrati idealna kišobran kolica i šta imati u vidu pre kupovine

Kupovina kišobran kolica nije tako zahtevan zadatak, ali ipak treba uzeti u obzir neke elemente, kako bi se obavila pametna kupovina. Cilj je imati kvalitetna, dugotrajna kolica, koja će ispratiti sve potrebe i navike deteta i celokupne porodice, pa je zato važno obratiti pažnju na određene elemente:

  • Prenosivost i putovanja: Ako često putujete ili koristite javni prevoz, tražite ultra-lagane i kompaktne modele koji se lako sklapaju i nose.

  • Ograničenja prostora: Za one koji žive u stanovima ili imaju ograničen prostor za skladištenje, veličina kolica kada su sklopljena je ključna. Izmerite svoj prostor za skladištenje da biste osigurali dobro uklapanje.

  • Teren i upotreba: Razmislite gde ćete najviše koristiti kolica. Ako je to uglavnom za gradske trotoare i tržne centre, osnovni model može biti dovoljan. Za nešto kompikovanije, tražite kolica sa boljom suspenzijom i izdržljivijim točkovima.

  • Učestalost korišćenja: Ako će ova kolica biti primarna, investirajte u model sa više karakteristika za udobnost i praktičnost, kao što su podesivi naslon za leđa i veća tenda.

  • Budžet: Kišobran kolica se obično prodaju po pristupačnim cenma. Pripremite budžet unapred, ali zapamtite da modeli sa višom cenom često nude više funkcija ili materijale boljeg kvaliteta.

  • Najpopularniji brendovi kišobran kolica u Srbiji su BBO, Lorelli ili Jungle.

Zaključak

Kišobran kolica postižu ravnotežu između funkcionalnosti i dizajna, nudeći praktično rešenje za roditelje koji trebaju kolica koja su laka za nošenje, sklapanje i skladištenje, bez kompromisa u stilu. Njihova mala težina, zajedno sa atraktivnim dizajnom, čini ih omiljenim izborom za porodice koje su često u pokretu. Svaki odlazak do prodavnice ili putovanje biće i te kako lakši sa kišobran kolicima, kao i manevrisanje na aerodromima ili u gradskom prevozu.

Nadamo se da smo vam približili ovu temu, i da sada imate sadržajniji uvid pre nego što krenete u kupovinu kišobran kolica.