Pribor za đake prvake – Evo šta sve treba kupiti pred polazak u prvi razred

Polazak u prvi razred
Napisano: avgust 27, 2024

Poseban je osećaj ponosa, ushićenja i radosti kada se bliži polazak vaše devojčice ili dečaka u prvi razred osnovne škole. Ti dani su puni pozitivnih emocija i uzbuđenja, a roditelji i deca znaju da ih čeka jedno novo razdoblje, drugačijeg ritma i obaveza. 

Prvi septembarski dani uvek su znak novih početaka, a đaci prvaci osećaju se ponosno što postaju „veliki“ i što će nositi školski ranac i učiti nove stvari. Raduju se sklapanju prijateljstava, a školsko dvorište novi je prostor za zabavu i druženje.

Tokom letnjih meseci već se uveliko razmišlja šta sve treba da se kupi za prvi razred, a kako vas ne bi zadesile velike gužve poslednjih avgustovskih dana, napravite plan nabavke i olakšajte sebi proces kupovine. Pripremite spisak za prvi razred i krenite u avanturu.

U ovom tekstu saznaćete šta sve treba kupiti budućim prvačićima, počevši od onog najvažnijeg – ranca, pa sve do sitnog školskog pribora. Saznajte koji je to obavezan pribor i oprema za prvi razred.

Rančevi za školu

Ranac za školu prvi je na spisku neophodnih stvari, i na njemu je najveći fokus. Osim estetike, zanimljivih printova i boja koja deci odmah zapadnu za oko (u stvari, većina dece još pre kupovine zna koji print ili motiv želi da ima na rancu, i koje boje ranac da bude), jako je važno razmisliti o funkcionalnostima. 

Veličinu ranca je potrebno uskladiti sa visinom i telesnom građom deteta. Ranac ne bi trebalo da bude širi od ramena i ne bi trebalo da se spušta ispod struka. Preporuka je da gornji deo ranca bude u ravni sa ramenima, a donji deo ne bi trebalo da prelazi kukove.

Savetuje se da izmerite visinu deteta od ramena do struka i tako ćete doći do odgovarajuće visine ranca.

Dok razgledate koji ranac da kupite isprobajte ga sa određenim opterećenjem unutra kako bi biste videli da li pristaje detetu. Videćete kako leži na detetovim leđima i da li se težina ravnomerno raspoređuje.

Rančevi za dečake obično dolaze u tamnijim bojama, poput teget, sive ili crne, osvežni motivima i junaciam iz crtanih filmova ili kompjuterskih igrica, dok su rančevi za devojčice prepoznatljivi po svetlim, pastelnim tonovima. Dodatno ih krase motivi jednoroga, duge, Ane i Elze, Betty Boop, Minnie Mouse i drugih.

Zašto izabrati anatomski ranac za školu? 

Anatomski rančevi za školu se odlično prilagođavaju dečijoj kičmi, ravnomerno raspoređujući težinu, čime pomažu pravilnom držanju tela. Leđni deo ranca je obično ojačan i podstavljen mekanim materijalom kako bi se pružila dodatna podrška i smanjio pritisak na kičmu.

Široke, postavljene naramenice koje se mogu podešavati po dužini omogućavaju individualno prilagođavanje ranca dečijem telu, pružajući komfor i pravilnu raspodelu težine.

Mnogi anatomski rančevi imaju dodatne pojasne i grudne kaiševe koji pomažu u stabilizaciji ranca, sprečavajući da se previše pomera i smanjujući opterećenje na leđima i ramenima.

Anatomski ranac za prvi razred često je izrađen od laganih, ali izdržljivih materijala, kako bi ukupna težina ranca bila što manja.

Ovi rančevi obično imaju više pregradica i džepova za organizaciju školskog pribora. Osim toga, mrežasti materijali na leđnom delu omogućavaju ventilaciju i sprečavaju znojenje leđa tokom nošenja.

Dno anatomskog ranca je često dodatno ojačano kako bi izdržalo težinu školskih knjiga i pribora. To ojačanje može biti u vidu dodatnih slojeva materijala ili ugrađenih plastičnih ili metalnih ploča. Šavovi na dnu ranca su obično dodatno pojačani kako bi se sprečilo habanje i cepanje, a i da bi ranac mogao da izdrži nošenje i težinu školskog pribora.

Prvi razrred

Školski pribor za prvi razred – šta staviti na spisak

Nakon izbora ranca, sledeća na redu je pernica, za koju su prvaci posebno vezani, jer je ona  “čuvar” magičnog pribora kojim crtaju i pišu. 

Dizajn im je vrlo privlačan i zanimljiv dečijem oku. Vaš izbor mogu biti pernice sa priborom, tako da je već unutra sve ono što je potrebno đacima. Ta opcija je praktična i štedi vreme, ali može biti skuplja.

Ako, pak, niste za pernice koje imaju kompletan pribor, onda svakako možete posebno da kupite pernicu i potreban pribor: olovke, drvene bojice, flomastere, gumice, rezače za olovke..

Šta je još na spisku potrebnog pribora za prvi razred? Na red dolaze sveske (one sa tankim koricama biće lakše za nošenje), blokovi za crtanje, a svakako da je poželjno imati i kesu za blok i plastelin. Ne zaboravite i nalepnice za sveske.

Znamo koliko je užina bitna, pa je preporučljivo da dete ima svoju posudu, kao i flašicu za vodu. Sve to može da stane u uredno spakovan ranac, i sve je spremno za školski čas!

Sve za stilizovan polazak u školu

Polazak u školu podrazumeva i pripremu adekvatne garderobe, a rana jesen posebno je inspirativna za odevne komade. Pripremite trenerke, farmerke, helanke, košuljice, majice, prsluke i lagane jaknice, džemperiće… 

S obzirom na to da je septembar i dalje leto, i da polazak u školu mogu pratiti i prave letnje temperature, bermudice, suknjice i lagane majice biće sasvim dovoljne. 

Patike nek budu udobne, prozračne i lagane, a malo kasnije, kako jesen odmiče, razmislite o dubokim patikama i čizmicama. Gumene čizme biće pun pogodak u kišnim danima.

Savetuje se da dete ima i svoju kabanicu i kišobran, za one dane kada su jake kiše ili oluje.

Satić smartić – vrlo korisno za osnovce

Ako želite biti u kontaktu sa detetom, sada kada kreće u školu i trasira put svoje samostalnosti, onda je dečiji pametni sat odličan savremeni gedžet, koji se i te kako odomaćio među decom i roditeljima. 

Pametni satovi za decu imaju GPS praćenje, što omogućava roditeljima da znaju gde se dete nalazi, a baš kao i kod odraslih, imaju funkcije za praćenje fizičkih aktivnosti. Pozivi i slanje poruka idu vrlo lako preko pametnog sata. 

Osim ovih funkcija, deca vole da nose pametne satove zbog zanimljivih boja i modernog dizajna.

Srećan polazak u školu svim prvacima!